Lukašenko: Moskva pomůže Bělorusku se zajištěním jeho bezpečnosti

Masivní protesty v běloruském Minsku kvůli výsledkům voleb a sčítání hlasů (14. 8. 2020)

Masivní protesty v běloruském Minsku kvůli výsledkům voleb a sčítání hlasů (14. 8. 2020) Zdroj: Reuters

Protesty v Bělorusku: Stovky lidí sešly na pohřbu zabitého demonstranta Alexandra Tarajkovského, (15.08.2020).
Shromáždění v Bělorusku 15. srpna
Shromáždění v Bělorusku 15. srpna
Masivní protesty v běloruském Minsku kvůli výsledkům voleb a sčítání hlasů (14. 8. 2020)
Masivní protesty v běloruském Minsku kvůli výsledkům voleb a sčítání hlasů (14. 8. 2020)
35
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin slíbil Bělorusku pomoc se zajištěním bezpečnosti země, pokud o to Minsk požádá. Podle státní tiskové agentury Belta to prohlásil běloruský prezident Alexander Lukašenko. Řekl rovněž, že jej znepokojují vojenská cvičení v sousedních zemích Polsku a Litvě, na něž pohlíží jako na zbrojení. 

Lukašenko neupřesnil, jakou pomoc by Moskva Minsku konkrétně poskytla. Řekl však, že obě země mají dohodu o vojenské spolupráci v rámci smlouvy o Svazovém státu Ruska a Běloruska, kterou uzavřely před 20 lety. "Toto jsou momenty, na něž se tato dohoda vztahuje," řekl Lukašenko při poradě na ministerstvu obrany.

Prohlášení učinil jen několik hodin poté, co s Putinem telefonoval ohledně situace ve své zemi, kterou již týden zmítají protesty proti výsledkům prezidentských voleb, jež demonstranti považují za zfalšované.

Záměr spojit se s ruským prezidentem Lukašenko vysvětlil tím, že dění v Bělorusku se podle něho týká celého postsovětského prostoru a představuje nebezpečí přesahující hranice Lukašenkovy země. "Dnešní ochrana Běloruska není nic míň než ochrana našeho prostoru Svazového státu, a příklad pro ostatní," vysvětlil prezident. Naráží tak na smlouvou o takzvaném Svazovém státu, politickém útvaru, který Bělorusko a Rusko před 20 lety formálně vytvořily.

O nutnosti ochránit spojenectví obou zemí pak Lukašenko mluvil i s Putinem. "Tyto problémy by neměly zneužívat destruktivní síly k tomu, aby poškodily oboustranně prospěšnou spolupráci mezi oběma zeměmi v rámci Svazového státu," uvedl v prohlášení po telefonátu prezidentů Kreml.

Lukašenko už dříve vyjádřil obavy, že se proti jeho zemi rozvíjí vnější agrese podle scénáře "barevné revoluce". Aktivita těchto protestních hnutí v minulosti vedla k pádu autoritářských nebo promoskevských vlád v některých postsovětských státech, například v Gruzii nebo na Ukrajině.

"Nemusí nás ukolébávat výroky o pokojných akcích a demonstracích. Vidíme, co za tím je (...) Navíc jsme četli manuály barevných revolucí," zdůraznil Lukašenko nebezpečí, které podle něj probíhající protesty představují. Podle hlavy státu ale většina účastníků demonstrací nerozumí tomu, co se v Bělorusku právě děje.

"Tomu rozumí ti, kdo to koordinují a řídí," sdělil Lukašenko. Organizátoři akcí navíc podle něho šíří nepravdivé zprávy.

Podívejte se na snímky z běloruských protestů: