Miliardář Jack Ma je v Česku. Zmizelý šéf Alibaba Group hrál golf kousek od Prahy

Miliardář Jack Ma

Miliardář Jack Ma Zdroj: Profimedia.cz

Jack Ma při hraní golfu ve Vysokém Újezdě.
2
Fotogalerie

Po kritice čínských regulátorů a prezidenta Si Ťin-pchinga pátý nejbohatší Číňan Jack Ma, který je zakladatelem a ředitelem společnosti Alibaba Group, zmizel z veřejného života. Minulý rok byl nicméně viděn ve Španělsku na jachtě, před dvěma týdny na univerzitě v Nizozemsku. Minulý týden podle informací Blesku hrál golf kousek od Rudné u Prahy. 

V komunistické Číně upadl zakladatel tržiště Alibaba, které Češi znají díky čínskému internetovému obchodu AliExpress, v nemilost krátce po tom, co v říjnu roku 2020 zkritizoval čínské regulační orgány. Ty totiž podle něj svými omezeními brzdí technologický rozvoj a inovace.

Podle Blesku Ma ve čtvrtek odpoledne hrál golf v golfovém resortu Albatross kousek od Rudné u Prahy. Se svými čínskými přáteli se procházel po zeleném pažitu. Byznysmena hlídalo osm strážců, zakladatel čínského technologického obra je ubytovaný v hotelu v centru Prahy.

Samotný pobyt miliardáře by mohl souviset s obchodními aktivitami AliExpressu, který má v Jenči u Prahy velké logistické centrum. Odtud se rozesílají balíčky z Číny hlavně do Německa a většiny evropských zemí. 

Rozhovor s Jackem Ma z roku 2015:

Video placeholde
. • World Economic Forum

Jack Ma je čínský podnikatel a filantrop. Jako první byznysmen z Číny se objevil na obálce časopisu Forbes. Kvůli kritice Komunistické strany Číny se od října 2020 přestal objevovat na veřejnosti. Jeho firmy dostaly zákaz vstoupit na burzu. 

Poté byl dokonce Jack Ma nahrazen i jako porotce v televizní soutěži Afričtí hrdinové byznysu. A začalo se spekulovat o jeho zmizení. Mluvilo se i o domácím vězení. „Myslím, že mu bylo řečeno, aby se držel zpátky,“ konstatoval Duncan Clark, který je výkonným ředitelem konzultační společnosti BDA China. Ta se zabývá průzkumem technologického trhu. Server Alibaba začal ztrácet na hodnotě. Poté, co se podle některých zdrojů měl Ma v říjnu loňského roku objevit v Hongkongu a následně zamířit do Evropy, se propad akcií gigantu zastavil.

V lednu 2022 se objevil na charitativní akci na čínském ostrově Chaj-nan a mluvil zde s učiteli, kteří tuto akci pořádají. Pak byl spatřen ve Španělsku a v Nizozemsku na univerzitě, kde byl 2. července.