Ministr: Většina Němců chce uprchlíkům pomoci. Útoky jsou okrajové

Běženci v saském Heidenau

Běženci v saském Heidenau Zdroj: ctk/ap

Útoky na ubytovny pro běžence neukazují náladu celé německé společnosti, většina obyvatel je vůči uprchlíkům vstřícná a chce jim pomáhat. Po návštěvě zařízení pro imigranty v Dolním Sasku to prohlásil německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Kancléřka Angela Merkelová ve středu navštíví saské město Heidenau, kde se v uplynulých dnech konaly násilné protesty proti přijímání běženců.

„Jsme pobouřeni útoky na žadatele o azyl a na zařízení pro běžence,“ řekl de Maiziére. Zdůraznil však, že pachatelé těchto incidentů netvoří většinu německé společnosti. „Obyvatelstvo není zvyklé na tak vysoký počet žadatelů o azyl a běženců, ale přesto je tu připravenost tyto lidi přijmout, panuje tolerance a trpělivost. A vůbec se nezvyšuje kriminalita,“ řekl ministr.

Německá vláda očekává, že letos do země dorazí rekordních až 800 tisíc žadatelů o azyl, což je čtyřnásobek proti loňsku. „Budeme se muset připravit na to, že počet běženců bude delší dobu vysoký,“ řekl de Maiziére. „Jsme ale schopni finančně i organizačně tuto výzvu zvládnout a také se nám to podaří,“ zdůraznil.

Kvůli přílivu přistěhovalců panuje v německé společnosti napětí. Řada ubytoven pro běžence se stala terčem žhářských útoků, naposledy v noci na dnešek vyhořelo zařízení v Nauenu nedaleko Berlína. Mezi nejhorší incidenty patřily násilnosti, které vypukly po demonstracích proti běžencům v saském Heidenau a opakovaly se tři noci.

Zóny kolem ubytoven nebudou

Ministr spravedlnosti Heiko Maas nicméně v televizi ARD odmítl návrh policejních odborů, aby se kolem ubytoven pro běžence zřídily bezpečnostní zóny. „Nechci žít v takové zemi, kde je automaticky potřeba kolem každého zařízení pro uprchlíky oblast se zákazem vstupu, a to jen proto, aby se lidé v takovém zařízení mohli cítit bezpečně,“ řekl Maas.

Pro bezpečnostní zóny je ministr pouze v případě, že je konkrétní ubytovna ohrožena, jako se to stalo v Heidenau. Místo plošného uzavírání oblastí je podle ministra třeba, aby běžní Němci ukázali svůj postoj k běžencům a „nenechávali ulice štváčům a pravicovým extremistům“.

Heidenau v pondělí navštívil vicekancléř Sigmar Gabriel. Úřad vlády oznámil, že ve středu do tohoto polabského města přijede i Merkelová, aby se na vlastní oči přesvědčila o situaci na místě a promluvila si se zaměstnanci ubytovny pro uprchlíky i s běženci.