Místo demonstrace lidé v Kyjevě uctili památku jedné oběti

Nepokoje v Kyjevě: místo demonstrace lidé uctili památku jedné oběti

Nepokoje v Kyjevě: místo demonstrace lidé uctili památku jedné oběti Zdroj: CTK

Nepokoje v Kyjevě: místo demonstrace lidé uctili památku jedné oběti
Nepokoje v Kyjevě: místo demonstrace lidé uctili památku jedné oběti
Kyjev hlásí další střety, dav zaútočil na budovu plnou policistů
Kyjev hlásí další střety, dav zaútočil na budovu plnou policistů
Kyjev hlásí další střety, dav zaútočil na budovu plnou policistů
10
Fotogalerie
V centru Kyjeva propukla v noci na dnešek další vlna střetů mezi protivládními demonstranty a policisty. Dav demonstrantů zaútočil na budovu výstavního a konferenčního centra Ukrajinský dům, která se během posledních týdnů každodenních demonstrací stala základnou policejních sil. Odpoledne místo plánovaného masového protestu demonstranti na kyjevském náměstí Nezávislosti uctili památku běloruského mladíka zabitého tento týden při střetech s policií.

Útočníci v noci na dnešek v Ukrajinském domě rozbíjeli okna, prolomili dveře a házeli do budovy zápalné bomby. Policisté odpověděli granáty se slzným plynem. Demonstranti nakonec budovu obsadili a hodlají v ní zřídit tiskové středisko a jídelnu pro účastníky protestů.

Před Ukrajinským domem na bulváru Chreščatyk se demonstranti shromáždili krátce po sobotním večerním vystoupení předáků opozice na nedalekém náměstí Nezávislosti, které je už dva měsíce centrem manifestací proti vládě prezidenta Viktora Janukovyče. Opoziční lídři tam promluvili k demonstrantům poté, co od prezidenta překvapivě dostali nabídku převzít vysoké vládní posty.

Arsenij Jaceňuk se podle Janukovyčových představ měl stát novým premiérem a Vitalij Kličko vicepremiérem pro humanitární záležitosti. Zprvu nebylo jasné, jak se opoziční lídři k nabídce staví: Jaceňuk shromážděnému davu řekl, že je ochoten převzít odpovědnost za vedení země, zpochybnil ale důvěryhodnost prezidentovy nabídky a žádal splnění dalších podmínek opozice.

Na Twitteru Jaceňuk později zdůraznil, že post neodmítl ani nepřijal a chce vše projednat se zástupci své strany Vlast. Kličko ve vyjádření pro německý nedělník Bild am Sonntag řekl, že nabídka byla ze strany Janukovyče úskokem, který má opozici rozdělit.

Podle komentátora BBC je však nepravděpodobné, že by vůdci protestů na Janukovyčovy návrhy přistoupili, protože jejich hlavním požadavkem jsou nyní nové prezidentské volby. Ústupky ze strany prezidenta prý navíc vnímají jako projev jeho oslabeného postavení a chtějí ho z vedení země odstranit.

Ukrajinci žijící v ČR podpořili touhu svých krajanů po svobodě
Přes čtyři sta Ukrajinců žijících v Česku a sympatizantů dnes v Praze podpořilo touhu svých krajanů po svobodě a kritizovalo prezidenta Viktora Janukovyče. Na shromáždění na Staroměstském náměstí, kam přišli průvodem z Karlovy ulice, uctili památku obětí protivládních demonstrací na Ukrajině. Na chodníku vznikl kříž ze zapálených svíček, přítomní sklonili prapory a pomodlili se Otčenáš.
Při chůzi provolávali hesla Hrdinům sláva, Jsme pro boj s diktaturou Janukovyče a Ukrajina chce do Evropy. Nesli fotografie dokumentující zatýkání zraněných lidí v nemocnicích i brutální zásahy policie proti demonstrantům. A to nejen v Kyjevě, ale i v dalších částech země, kam se vzpoura proti prezidentovi v posledních dnech rozšířila.

Tryzna místo demonstrace

Na dnešek byla na náměstí Nezávislosti plánována pravidelná nedělní demonstrace, na níž se v minulých týdnech scházelo až 100 tisíc lidí. Místo ní se ale odpoledne konala tryzna za Bělorusa Michaila Žizněvského, jemuž by dnes bylo 26 let a který byl postřelen během středečních střetů s policií a v sobotu zranění podlehl. Tisíce účastníků posledního rozloučení s minimálně třetí obětí protivládních demonstrací na Ukrajině provázely jeho rakev skandováním hesel jako „Hrdina!“, „Janukovyč je vrah“ a „Pryč se zločincem“, vylíčila agentura AP.

Tryzny se zúčastnil i Uladzimir Njakljajev, představitel běloruské opozice proti režimu tamního autoritativního prezidenta Alexandra Lukašenka. „Ukrajina ukazuje Bělorusku příklad, jak se bojuje za svobodu. Jsem si jistý, že obě naše země mají společnou budoucnost v Evropě,“ prohlásil v Kyjevě běloruský opozičník.

Kličkovy výzvy k ukončení střetů bez odezvy

Sklony k násilnostem po měsících demonstrací a střetů na Ukrajině narůstají. Kličko v sobotu na náměstí vyzýval k zastavení střetů, mnozí ale na něj za to pískali a bučeli, a dokonce ho postříkali hasicím přístrojem.

Z Kyjeva se vzpoura proti Janukovyčovi v posledních dnech rozšířila téměř do poloviny země, zejména do její západní části. Protivládní aktivisté se pokusili obsadit kanceláře oblastních samospráv v nejméně 12 regionálních centrech a v pěti se jim to podařilo. V Čerkaském regionu dnes soud nařídil vzít do vazby 41 demonstrantů, kteří tam na budovy úřadů útočili.

Odmítnutí ústupků Janukovyče

Janukovyč už v pátek slíbil, že během úterní mimořádné schůze parlamentu pozmění vládu, nechá upravit sporné zákony zpřísňující tresty za demonstrace a vyhlásí amnestii pro zatčené demonstranty. Opozice ale tého dne označila tyto sliby za nedostatečné.

V sobotu se odpůrci režimu pokusili obsadit budovu ministerstva energetiky a ministerstvo vnitra obvinilo demonstranty, že zajali a mučili dva příslušníky policie. Opozice to ale označila za provokaci ze strany vlády. Úřady v sobotu oznámily další oběť násilností z řad demonstrantů. Oficiálně jde o nejméně třetí oběť protestů, opozice ale tvrdí, že mrtvých je přinejmenším šest.

Ukrajina vře již dva měsíce, protesty si vyžádaly první oběti
21. listopadu - Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Předseda vlády Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Parlament již předtím neschválil zákon umožňující léčbu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové v zahraničí; vyřešení kauzy Tymošenkové byla jednou z podmínek EU pro podpis dohody.
24. listopadu - Desetitisíce lidí se v Kyjevě zúčastnily demonstrace „Za evropskou Ukrajinu“. Protesty pokračovaly i v následujících dnech a trvají dodnes.
25. listopadu - Ruský postoj k asociační dohodě mezi Ukrajinou a EU odmítli předseda EK José Barroso a prezident EU Herman Van Rompuy.
26. listopadu - Prezident Viktor Janukovyč a jeho ruský protějšek Vladimir Putin kritizovali EU kvůli jejímu postoji k Ukrajině.
27. listopadu - K demonstrantům se navzdory výhrůžkám ze strany ministerstva školství připojili studenti.
29. listopadu - Ukrajina na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsala asociační dohodu s EU.
1. prosince - Na 100.000 přívrženců opozice, podle některých odhadů až 350.000, se v Kyjevě domáhalo odstoupení vedení země a vypsání předčasných voleb. Demonstranti obsadili radnici i sídlo odborů.
3. prosince - Vláda přestála pokus o vyslovení nedůvěry. Opozici chybělo 40 hlasů.
6. prosince - Prezident Janukovyč v Soči diskutoval s Putinem o připravovaném strategickém partnerství mezi oběma zeměmi.
8. prosince - V Kyjevě se shromáždily statisíce a podle některých zdrojů až milion účastníků protivládní demonstrace. V kyjevském štábu opozice se s opozičními vůdci Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnybokem setkala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. S opozicí se sešla také šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, která předtím jednala s Janukovyčem.
11. prosince - Janukovyč po přímluvách Ashtonové vyzval opozici k dialogu.
14. prosince - Desítky tisíc lidí v Kyjevě podpořily snahu vlády o rozšíření hospodářských styků s Ruskem.
15. prosince - Brusel pozastavil jednání o smlouvě o přidružení Ukrajiny k EU.
16. prosince - Vůdce opozice Kličko se definitivně rozhodl kandidovat v prezidentských volbách v roce 2015.
17. prosince - Rusko výrazně snížilo cenu zemního plynu pro Ukrajinu a uvolnilo ve prospěch Ukrajiny ze svých devizových rezerv 15 miliard USD.
23. prosince - Prezident Janukovyč podepsal zákon o amnestii všech opozičních demonstrantů zadržených od 21. listopadu.
13. ledna - Soud potvrdil platnost ustanovení, podle něhož osoba se stálým bydlištěm mimo Ukrajinu není považována za osobu trvale žijící na jejím území. To by mohlo znemožnil účast v prezidentských volbách Kličkovi, který soud žádal o zrušení přijatého paragrafu daňového zákona.
16. ledna - Vládní většina protlačila při schvalování rozpočtu úpravu trestního zákoníku, která zpřísnila či zavedla postihy za účast na protestech u státních úřadů nebo za nepovolené stavby na veřejných místech. Prezident Janukovyč zákon podepsal 17. ledna.
22. ledna - Nová právní úprava namířená proti demonstrantům nabyla účinnosti. Z Kyjeva byli ohlášeni dva mrtví z řad opozičních aktivistů: jeden mladík podlehl střelnému zranění, druhý spadl ze třinácti metrů z ochozu stadionu Dynamo Kyjev. Policie začala odstraňovat barikády v metropoli.
24.ledna - Demonstrace se šíří do dalších měst