Mladí Slováci utíkají s firmami za hranice, vyhánějí je vysoké daně

Slovenské start-up projekty končí v zahraničí. Do ciziny je vyhánějí vysoké daně, zákoník práce a nulová pomoc ze strany státu. Vyplývá to z průzkumu, který mezi malými a středními podniky dělala americká obchodní komora spolu se společností Deloitte.

Až 94 procent dotázaných podnikatelů si myslí, že Slovensko pro začínající firmy nedělá celkem nic. „Ve Velké Británii založíte firmu za sedm minut a stojí to dvacet liber. Téměř všude se už Slovákovi podniká líp než doma,“ říká Michal Ugor z Prešova, který se ve Spojeném království pokouší podnikat na internetu.

Zahraničí důvěřují Slováci i v soudních sporech. Pokud chtějí své pohledávky vymoci, obcházejí slovenské soudy přes Rakousko nebo Velkou Británii.

„Je skutečností, že do smluv ohledně prodeje či nákupu společnosti obvykle dáváme rozhodčí doložky ve Vídni nebe v Londýně. Důvodem je rychlost řešení případných sporů, ale také jasná a spravedlivá pravidla pro arbitrážní řízení,“ říká Igor Mesenský, partner podnikatelskoporadenské firmy TPA Horwath. Mladí byznysmeni mají za to, že slovenské soudy jsou ovlivňovány, a proto nevěří, že mohou vyhrát spor s většími firmami.

Kromě soudnictví je velkým problémem zákoník práce. Zvýšené zaměstnanecké odvody považuje za neúnosné až 84 procent respondentů. Největší překážkou je ale daňové zatížení. Téměř tři pětiny oslovených firem pokládají daňové licence, firemní daň, ale i daň z přidané hodnoty za přemrštěné.

„Nejjednodušší podpora je omezit nejrůznější administrativní požadavky na podnikatele, zjednodušit daňovou legislativu, neměnit ji po každých volbách. Zjednodušit zakládání společností a urychlit práci justice v otázce vymáhání pohledávek,“ shrnuje Mesenský.