MMF nabídne Ukrajině rozsáhlejší pomoc, výměnou za reformy

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: CTK

Mezinárodní měnový fond (MMF) nabídne Ukrajině výměnou za strukturální ekonomické a fiskální reformy rozsáhlejší a dlouhodobější plán hospodářské pomoci. Dnes to ve švýcarském Davosu, kde začalo čtyřdenní světové ekonomické fórum, prohlásila šéfka MMF Christine Lagardeová. Ukrajinská vláda následně vydala prohlášení, ve kterém potvrdila, že požádala MMF o nový záchranný balík.

Ukrajina nyní v rámci dvouletého programu hospodářské pomoci MMF čerpá 17 miliard dolarů (410 miliard korun), Kyjev ale tvrdí, že bude potřebovat masivnější podporu.

„Předložím to vedení, které zasedne co nejdříve. Navrhnu jeho schválení,“ řekla Lagardeová o nové pomoci. Její rozsah odmítla sdělit, řekla jen, že nový plán se odrazí v závazku a odhodlání Ukrajiny uskutečnit hluboké reformy.

„Trhy tento krok očekávaly a měly by ho přivítat, neboť poskytne Ukrajině potřebnou finanční podporu k hospodářskému zotavení,“ uvedla ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková. „Dnešní rozhodnutí dává mezinárodním finančním partnerům a věřitelům ujištění, že ukrajinská vláda je rozhodnutá pokračovat ve svém smělém reformním programu a makroekonomické stabilitě.“

Porošenko se v Davosu nezdržel

Lagardeová o nové hospodářské pomoci pro Ukrajinu hovořila poté, co se v Davosu setkala s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Ten svou účast na výročním ekonomickém setkání zkrátil kvůli vyhrocené situaci na východě Ukrajiny, kde se v posledních dnech opět rozhořely tvrdé boje především o letiště v Doněcku. To je stále pod kontrolou ukrajinské armády.

Současný dvouletý program pomoci, který má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky, schválil MMF loni v dubnu. Začátkem září MMF varoval, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, pokud bude konflikt na východě země pokračovat i v příštím roce. Počátkem ledna MMF obnovil rozhovory, s nimiž Kyjev spojuje naděje na rozšíření záchranného programu.

Ekonomové upozorňují na to, že pokud věřitelé Ukrajině nezvýší úvěrovou pomoc o nejméně 15 miliard dolarů, mohla by následovat dluhová restrukturalizace, včetně odepsání části dluhů.