MMF: Rusko tají značnou část vládních výdajů

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Podíl ruských veřejných výdajů, které vláda vede jako tajné, se do roku 2016 zvýší ze současných 14 procent na zhruba čtvrtinu celkových výdajů. Předpověděl to Mezinárodní měnový fond, který zároveň vyzval Moskvu k větší transparentnosti a lepší analýze budoucích rizik. Poukázal i na to, že některé země skupiny G20, která zahrnuje největší ekonomiky vyspělého a rozvíjejícího se světa, utajují jen necelé jedno procento celkových výdajů.

Měnový fond ve zprávě dal celkově dobré známky ruskému ministerstvu financí, které si jeho analýzu vyžádalo. Uvedl ale, že ruské údaje o veřejných financích vůbec nezahrnují státní podniky nebo státem ovládané firmy, jejichž finanční závazky dosahovaly v roce 2012 nejméně 127 procent hrubého domácího produktu Ruska.

„Velikost sektoru veřejných korporací a nedostatek transparentnosti ohledně jejích financí vytváří pro vládu značná fiskální rizika,“ uvedl měnový fond. Ruský veřejný sektor, který tvoří dvě třetiny celé ekonomiky, zahrnoval k loňskému roku 81 954 organizací, z toho 31 092 firem.

Vláda sama podle MMF poskytuje relativně dostatečné informace o svých financích, žádné souhrnné zprávy o veřejných financích ale nezahrnují státem vlastněné podniky. „Pochopení finanční situace těchto subjektů a jejich vztahů s vládou je proto klíčové ke zhodnocení finanční pozice a udržitelnosti ruského veřejného sektoru jako celku,“ napsal fond.

MMF konstatoval, že řízení fiskálních rizik v Rusku se podstatně zlepšilo. Informace o krátkodobých rizicích a jejich analýzy jsou ale neúplné a roztříštěné a předpovídání dlouhodobých rizik není podle fondu zaměřeno na dostatečně dlouhé období.

„Nízký vládní dluh a vysoké rezervy ropy a plynu poskytují ochranu před fiskálními šoky, rizika pro veřejné finance jsou ale velká a početná,“ upozorňuje MMF. Hlavní rizika podle něj plynou z nestability cen ropy a plynu, protože energetický sektor se na ekonomice podílí více než pětinou a na vládních příjmech plnou třetinou.

„Vzhledem k nestálosti světových cen energie není překvapením, že HDP Ruska spolu s růstem vládních výdajů patřily v posledním desetiletí k nejrozkolísanějším ze skupiny G20,“ uvedl fond.