Moskva: Na jednotky NATO u ruských hranic odpovíme

Nosič raket Iskander během vojenské přehlídky v ulicích Moskvy

Nosič raket Iskander během vojenské přehlídky v ulicích Moskvy Zdroj: CC BY-SA 3.0: A.Savin - Wikimedia Commons

Rusko zareaguje odvetnými opatřeními na rostoucí bojeschopnost Severoatlantické aliance v blízkosti ruských hranic kvůli ukrajinské krizi, varoval náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov. Na moskevské konferenci rovněž varoval, že západní sankce proti Rusku snižují regionální i globální bezpečnost.

„Události na Ukrajině vedly k vyostření vojenské a politické situace v Evropě,“ řekl generál Gerasimov a poukázal na posilování sil NATO v Pobaltí, Polsku a Rumunsku a přítomnost západních vojenských lodí v Baltském, Středozemním a Černém moři. Zvyšuje se podle něj také bojová pohotovost jednotek NATO „první linie“, jakož i roste intenzita výcviku aliančních sil v blízkosti ruských hranic. Tomu však Rusko nehodlá jen přihlížet. „Jsme nuceni přijímat odvetná opatření,“ zdůraznil.

Upozornil rovněž, že kvůli omezování vojenské spolupráce mezi Ruskem a NATO v důsledku zavedených sankcí „klesá i účinnost opatření k zajištění regionální a globální bezpečnosti“.

Konflikt na Ukrajině podle generála Gerasimova na rozdíl od „oranžové revoluce“ před deseti lety „už přešel do fáze vnitrostátního ozbrojeného konfliktu a prakticky přerostl v občanskou válku“.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov na téže konferenci obvinil Západ, že ukrajinskou krizi rozpoutal svou „megalomanií“, když místo urovnání na základě přihlédnutí k vzájemných zájmům raději podporoval protesty v Kyjevě, které vedly v únoru ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

O měsíc později Rusko anektovalo Krym, a tak rozpoutalo nejhorší krizi ve vztazích se Západem od konce studené války, podotkla agentura AP.

Moskva: Máme důkazy o amerických žoldnéřích

Západ by si podle Lavrova měl vzít poučení z ukrajinské lekce, která se jeví logickým vyústěním vývoje po rozpadu Sovětského svazu. „Naši západní partneři místo, aby využili historickou příležitost k vybudování velké Evropy bez dělících čar, dali přednost své obvyklé logice počítající s rozšiřováním jimi kontrolovaného geopolitického prostoru na východ. V podstatě to znamenalo pokračování politiky zadržovaní Ruska v jemnější podobě,“ poznamenal ministr podle AFP.

Ruský generální štáb podle svého náčelníka také disponuje „věrohodnými údaji, že „na straně kyjevského režimu válčí desítky zahraničních žoldnéřů, včetně Američanů“. Zprávy o zahraničních žoldnéřích na Ukrajině se objevily již dříve, ale až dosud se neobjevily potvrzující důkazy.

Ukrajinské úřady podobná nařčení odmítají. Například v dubnu prezidentův mluvčí prohlásil, že ani v Charkově, ani v Doněcku či Luhansku na východě země nepůsobí bojůvky radikálního Pravého sektoru, natož příslušníci amerických speciálních sil.