Moskva sahá po zahraničních firmách Rusů. Chystá nové daně

Rudé náměstí s Kremlem a chrámem Vasila Blaženého

Rudé náměstí s Kremlem a chrámem Vasila Blaženého Zdroj: Anton Zelenov, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rusko si chce posvítit na ruské společnosti a jedince využívající daňových rájů. Ruská vláda schválila zákon, který má ruské majitele zahraničních firem přinutit, aby platili daně v Rusku. Jde o další z opatření, k nimž dal před několika lety podnět prezident Vladimir Putin a která mají přivést ruské podniky a peníze ruských podnikatelů ze zahraničí zpět do Ruska.

Pokračující krize na Ukrajině ukázala, jak mohou ruský majetek v zahraničí zasáhnout západní sankce. Ruští boháči a podniky ruských majitelů registrované v zahraničí jsou tak letos pod větším tlakem, aby přesunuli majetek a odpovídající struktury do vlasti.

Nová legislativa provede změny v zákonu o daních, které budou nutit ruské majitele firem se sídlem v zahraničí, aby platili daně v Rusku. Vztahovat se ale nebude na firmy registrované v místech, kde platí minimálně 75 procentní daň z příjmu.

O novém zákonu bude nyní jednat parlament, který by jej ještě mohl pozměnit. Na tvrdou kritiku ale pravděpodobně nenarazí.

Mnoho ruských společností se v minulosti rozhodlo mít vlastnickou strukturu v zahraničí, obvykle v daňových rájích jako Kypr, což pro Rusko znamenalo nižší příjmy z daní. S politikou, která má přinutit společnosti, aby změnily sídlo a vrátily se do Ruska, přišel Putin již v roce 2012.