Moskva si Francii stěžovala na stíhačku. Ta ale patřila Švýcarsku

Stíhačka F/A-18 švýcarského letectva

Stíhačka F/A-18 švýcarského letectva Zdroj: Arpad Gordos, Wikimedia Commons (GFDL 1.2)

Rusko mylně obvinilo Francii, že se její bojový letoun ráno nebezpečně přiblížil k letadlu s ruskou parlamentní delegací v čele s předsedou dolní komory Sergejem Naryškinem, která mířila do Ženevy. Paříž obvinění odmítla a k manévru se naopak přihlásilo Švýcarsko, podle něhož šlo o normální vizuální kontrolu.

Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS nejprve odpoledne vydalo zprávu hovořící o tom, že si předvolalo francouzského velvyslance Jeana-Maurice Riperta „k objasnění nebezpečného přiblížení letounu francouzských vzdušných sil“ k letadlu ruské parlamentní delegace v čele s předsedou Státní dumy Sergejem Naryškinem. Incident se stal dnes ráno, kdy ruská delegace letěla do Ženevy na zasedání Parlamentní unie.

Náměstek ministra Alexej Meškov podle agenturní zprávy vyjádřil v souvislosti s incidentem znepokojení. Podobné akce Paříže podle Moskvy „podrývají možnost využití Francie jako místa konání mnohostranných schůzek a jednání“.

Následně ale francouzské ministerstvo obrany popřelo, že by nějaký francouzský armádní letoun byl do podobného incidentu zapleten. Později to pak potvrdilo ministerstvo zahraničí v Paříži. „Byl to švýcarský letoun F-18, nejednalo se o francouzský vojenský stroj,“ uvedlo v prohlášení.

Rutinní kontrola

Večer se pak k manévru svého vojenského letounu přihlásilo Švýcarsko. „Byla to běžná kontrola (ze strany) švýcarských vzdušných sil. Šlo o (stroj) F/A-18. Byla to kontrola zblízka s vizuálním kontaktem s pilotem a se zaznamenáním registrace. Bylo zjištěno, že je vše v pořádku. Jde o ověřování, o rutinní kontrolu,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Petera Mindera. Dodal, že kontrola se odehrála ve švýcarském vzdušném prostoru nad městem Bienne.

Ženevské letiště se nachází blízko švýcarských hranic s Francií, což mohla být příčina mýlky v tom, v jakém vzdušném prostoru se letounu v okamžiku incidentu nacházel.

Sergej Naryškin je od loňského března na sankčním seznamu osob, kterým je zapovězen vstup do Evropské unie. EU vyhlásila sankce proti Rusku v reakci na ruskou anexi ukrajinského Krymu, které později rozšířila kvůli podpoře Moskvy proruským separatistům na východě Ukrajiny.