Na Ukrajině prý operují ruské tanky, NATO zveřejnilo údajné důkazy

Tank T-64

Tank T-64 Zdroj: CC BY-SA 3.0: Vitaly V. Kuzmin; Wikimedia Commons

Snímky NATO: ruské tanky T-64 v ulicích města Makijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny
Snímky NATO: ruský tank T-64 v ulicích města Snižne v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny
Porovnání snímků tanku T-64
Družicový snímek ruských tanků připravených k odjezdu na východ Ukrajiny
Mapa východní Ukrajiny s vyznačenými místy, kde se objevily údajné ruské tanky
5
Fotogalerie
Velení Severoatlantické aliance zveřejnilo sérii snímků z pohraničních oblastí východní Ukrajiny, které údajně potvrzují přesuny ruské obrněné techniky na Ukrajinu. Jde zejména o ruské tanky, které jsou stejného typu, jako technika použitá při ruské anexi Krymu. Na jejich přítomnost na Ukrajině si v minulých dnech stěžoval ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Tanky podle expertů NATO nemají žádné označení a jsou odlišné od těch, které používá ukrajinská armáda. Snímky podle aliance vyvolávají závažné otázky nad úlohou Ruska v destabilizaci východoukrajinských regionů.

„Ruští představitelé nejednou obelhali veřejné mínění a popírali svou roli v konfliktech na Krymu a na východě Ukrajiny. Zveřejněné snímky by měly zaručit, že se Rusko nezbaví odpovědnosti za své skutky,“ uvádí se v komentáři ke snímkům.

Podívejte se na snímky NATO:

Podle přiložené mapy byly fotografie pořízeny u ukrajinských měst Makijivka a Snižne v Doněcké oblasti, kde byly zachyceny ruské tanky T-64. Další fotografie zachycují prostor u pohraničního přechodu Dolžanskyj v Luhanské oblasti a zbrojní sklady v Rostově na Donu, odkud bylo údajně deset ruských tanků na Ukrajinu vypraveno.

Rusko podle aliance disponuje asi 2000 tanky typu T-64, které už stáhlo z armádní výzbroje. Značná část z nich je uložena ve zbrojních skladech a podle NATO jsou v bojeschopném stavu.