Na Ukrajině začaly volby, neklidný východ nehlasuje

Na Ukrajině začaly volby

Na Ukrajině začaly volby Zdroj: CTK

Volební místnosti na Ukrajině se dnes otevřely voličům, v zemi začalo hlasování o složení parlamentu. Prezident Petro Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk 24 hodin před hlasováním vyzvali občany k hojné účasti a varovali před skupováním hlasů. Armáda zvýšila bojovou pohotovost na neklidném východě, ruská i ukrajinská média předpovídají provokace. Opozice si stěžuje na "špinavou kampaň".

„Vyměnit svůj hlas za hřivny znamená kšeftovat s osudem země,“ varoval spoluobčany prezident v emotivním předvolebním projevu. „Je to stokrát protizákonné a nemorální v situaci, kdy na východě země tisíce lidí nasazují svůj život při obraně státu,“ zdůraznil Porošenko, jehož volební blok je v nedělních volbách vysokým favoritem.

S vítězstvím ostatně sám Porošenko najisto počítá, protože jeho tým už připravil koaliční smlouvu. Porošenkově bloku předvolební průzkumy přisuzují čtvrtinu až třetinu hlasů, vedení koalice se netají záměrem získat spolu s ostatními proevropskými stranami v příštím parlamentu dvoutřetinovou ústavní většinu.

Cíle: dosažení evropské životní úrovně

Základem koaliční smlouvy je program nazvaný Strategie 2020, který počítá se zastavením ekonomického propadu, vytvářením nových pracovních míst, zlepšením záchranné sociální sítě a podporou podnikání. „Osou programu je dosažení evropské životní úrovně a důstojné postavení Ukrajiny v Evropě. Do roku 2020 by Ukrajina měla být připravena podat přihlášku ke členství v Evropské unii,“ shrnul program budoucí vlády prezident.

K vysoké volební účasti vyzval občany premiér Jaceňuk, jehož prozápadní Lidová fronta může být podle předpovědí analytiků Porošenkovým hlavním koaličním partnerem. „Zvolení poslanci musejí pamatovat na to, že pokud zklamou očekávání voličů, pokud budou lhát a krást, pak je národ smete stejně, jako předchozí režim,“ připomněl Jaceňuk v projevu osud bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, který padl v únoru během povstání.

Favorité ukrajinských volebFavorité ukrajinských voleb | E15, CTK

Rusko volby uzná

Z cesty na sever komentoval situaci na Ukrajině ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ze všeho nejdřív je nutné zažehnat akutní krizi, k čemuž nyní existují příhodné podmínky v podobě zářijové dohody o příměří, prohlásil během návštěvy Norska. Vyslovil se také pro navázání kontaktů mezi ukrajinskou vládou a představiteli samozvaných povstaleckých republik na východě, aby mohl začít politický dialog.

Moskva už dřív ústy kremelského kancléře Sergeje Ivanova oznámila, že výsledek ukrajinských voleb uzná. Stane se tak navzdory stížnostem proruského Opozičního bloku, který je nyní na Ukrajině hlavním hlasatelem sblížení s Ruskem. Jeho vůdce Nestor Šufryč dnes označil předvolební kampaň za mimořádně špinavou a řekl, že volby na Ukrajině proběhnou pod hlavněmi samopalů.

Neklidný východ nehlasuje

Nervozita se zvyšuje na východě země, kde se kvůli odporu proruských radikálů hlasovat nebude. Ukrajinská armáda na Donbasu zvýšila bojovou pohotovost, média varují před provokacemi a násilnostmi. Webové stránky ukrajinské ústřední volební komise jsou od rána vystaveny masivním útokům hackerů a většinu času jsou nedostupné.

Volební systém na Ukrajině
Volební systém na Ukrajině je smíšený, polovina ze 450 poslanců bude zvolena poměrným systémem ze stranických seznamů, zbytek v jednomandátových obvodech většinovým systémem.
Ve skutečnosti bude ale většinovým systémem zvoleno místo 225 zřejmě jen 199 poslanců, protože na anektovaném Krymu a v oblastech ovládaných separatisty se hlasovat nebude. Celkem tak bude podle odhadu ústřední volební komise zvoleno jen 424 poslanců.
O vstup do sněmovny se uchází 29 politických stran, šanci na překonání pětiprocentní hranice mají především strany proevropské orientace. Volební urny se uzavřou v sedm hodin večer SEČ, bezprostředně poté mají být oznámeny odhady na základě prvních voličských průzkumů.