Na východě Bagdádu vybuchla bomba, 12 lidí zabito, desítky raněny

Bagdád

Bagdád Zdroj: Pixabay.com

V převážně šíitské obchodní čtvrti na východě irácké metropole dnes explodovala bomba uložená v autě. Exploze zabila nejméně 12 lidí a 38 dalších zranila. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní policii. Jde o třetí podobný útok za poslední čtyři dny. K atentátu se přihlásili radikálové z takzvaného Islámského státu.

V sobotu bylo při dvou bombových útocích na předměstí Bagdádu usmrceno 14 lidí. Prvním cílem byl sever města a druhým terčem byl armádní konvoj na jižním předměstí irácké metropole. O den dříve zaútočil sebevražedný atentátník na šíitskou mešitu a zabil 13 věřících. Dnešní útok se stal nedaleko kina ve čtvrti Nový Bagdád. Výbušnina byla umístěna v zaparkovaném automobilu. Jak uvedla agentura Amak, která má blízko k radikálům, útočník měl sebevražednou vestu a cílem atentátu byly irácké bezpečnostní složky.

Islámský stát v roce 2014 ovládl velká území na severu a západě země, ale vládní jednotky s pomocí mezinárodní koalice vedené Spojenými státy část těchto území již dobyly zpět. Loni v prosinci osvobodili Ramádí, které je střediskem rozlehlé provincie Anbár. Nyní je jejich cílem dvoumilionový Mosul, který ozbrojenci obsadili již v červnu 2014.

V Bagdádu, kde byly před deseti lety útoky na denním pořádku, se bezpečnostní situace pozvolna zlepšila. Bombové útoky na bezpečnostní síly a na šíitské obchodní a obytné oblasti se ale pravidelně opakují.