NATO chce otevřít regionální velitelství na Slovensku a v Maďarsku

Vojenské cvičení NATO v Německu Allied Spirit

Vojenské cvičení NATO v Německu Allied Spirit Zdroj: ctk

Severoatlantická aliance se chystá rozšířit svou vojenskou přítomnost o Slovensko a Maďarsko, kde plánuje vybudovat nová regionální velitelství. Zda zde skutečně vzniknou, bude jasné 8. října po setkání ministrů obrany aliančních zemí. S odvoláním na mluvčí NATO o tom informovala agentura DPA. Slovensko již na loňském summitu NATO nabídlo, aby v zemi aliance vybudovala logistické centrum, vybudování stálé základny ale premiér Robert Fico odmítá.

NATO v posledních měsících v reakci na vyhrocení vztahů mezi Západem a Ruskou federací výrazně posiluje pozice na své východní hranici. Nově buduje šestici malých velitelství v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Polsku, Rumunsku a Bulharsku. Centra o síle zhruba 40 mužů mají být plně provozuschopná do července nadcházejícího roku. Přeskupování aliančních sil kolektivní obrany je největší od konce studené války.

Nová velitelství mají sloužit mimo jiné jako plánovací a koordinační střediska pro manévry nových aliančních sil velmi rychlé reakce, zároveň mají být výrazem podpory východním členů NATO, kteří se obávají velmocenských ambicí Ruska.