NATO porušilo dřívější zvyky, Rusy na summit nepozve

generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen Zdroj: nato.int

Severoatlantická aliance na rozdíl od minulých let nepozvala na zářijový summit ve Walesu ruské představitele, ačkoliv všechna probíraná témata se ve větší či menší míře budou Ruska týkat. Uvedl to dnes ruský list Kommersant s odvoláním na své zdroje v bruselské centrále NATO a v ruské diplomacii.

Summit NATO se má konat ve dnech 4. a 5. září. Jednat se má mimo jiné o posilování kolektivní obrany, o výši obranných výdajů, jakož i o vztazích s Ruskem a posilování vztahů s Ukrajinou, anebo o ukončení operace v Afghánistánu. Počítá se s účastí ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

„Ukrajinská krize dodala paktu druhý dech,“ poznamenal deník s tím, že právě dění okolo Ukrajiny zcela změnily program summitu, který původně měl být věnován boji s terorismem a kybernetickým hrozbám. Ruska se pak dotýká i stažení aliančních jednotek z Afghánistánu. Účast ruské delegace však vedení NATO shledalo podle aliančního zdroje „neužitečnou“, zatímco Moskva podle nejmenovaného ruského diplomata s pozváním „v nynějších podmínkách ani nepočítala“.

NATO už od dubna - v důsledku březnové anexe Krymu - omezuje spolupráci s Ruskem a dává k ledu důležité projekty. „Míč je na straně aliance, doprošovat se nebudeme,“ poznamenal ruský diplomat.

Moskvě však podle listu mohou vadit přísliby nynějšího generálního tajemníka NATO, že aliance pomůže Ukrajině s modernizací armády a rozšíří společná cvičení, jakož i případné rozhodnutí nastálo rozmístit ve východní Evropě větší vojenské síly, po čemž volá Pobaltí a Polsko.

Rusové naopak doufají, že se vztahy s aliancí zlepší, jakmile v čele NATO počátkem října vystřídá Dána Anderse Fogha Rasmussena bývalý předseda norské vlády Jens Stoltenberg. „Nynější generální tajemník poslední dobou v Moskvě nic jiného než podráždění nevyvolává,“ poznamenal deník.

Tereza Spencerová: Začátek konce ukrajinské krize?

Pavel Cesnek: Neutečeš, zemřeš