NATO pošle Ukrajině 15 milionů eur, na rozvoj logistiky či kyberobrany

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen Zdroj: ctk/AP

Severoatlantická aliance podpoří Ukrajinu přibližně 15 miliony eur (asi 420 milionů korun), oznámil dnes generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Na nynějším jednání Komise NATO-Ukrajina podle něj zazněly od některých členských zemí také další závazky mimo fondy zřízené přímo NATO. Aliance chce Ukrajině pomoci v oblastech jako je logistika, velitelské systémy či kyberobrana.

Rasmussen také zopakoval, že ruský postup vůči Ukrajině je zcela nepřijatelný. „Rusko nyní proti Ukrajině bojuje na ukrajinském území. Ruští vojáci a tanky útočí na ukrajinské síly,“ prohlásil Rasmussen. Přes slova o míru neudělala podle něj Moskva jediný krok, který by mír skutečně umožnil.

Generální tajemník aliance opět zdůraznil, že NATO uznává Ukrajinu v jejích hranicích a odmítá ilegální ruskou anexi Krymu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na tiskové konferenci zdůraznil, že při jednání cítil jednoznačnou podporu Ukrajině od všech členských zemí. Vztah Ukrajiny s NATO byl podle něj v posledních 20 letech klíčový pro stabilitu a bezpečnost regionu. „Stabilitu a bezpečnost, která je nyní brutálně podkopávána ruskou agresí,“ řekl Porošenko.

Zapojení Rusů je jednoznačné

Moskva musí podle Rasmussena stáhnout „tisíce svých vojáků z Ukrajiny a hraničních oblastí“ a zastavit podporu separatistům. NATO má zapojení ruských sil do bojů na východě Ukrajiny za jednoznačně prokázané.

Podle Rasmussena je to od konce druhé světové války poprvé, kdy jedna evropská země zkouší silou získat území jiného státu. „Evropa se nesmí otočit zády od vlády práva k nadvládě silnějšího,“ míní generální tajemník nejsilnějšího vojenského uskupení světa.

Aliance pomůže i s rehabilitací vojáků

Přes speciálně zřízené fondy chce NATO podpořit rozvoj schopností ukrajinské armády v oblastech jako je logistika, velitelské systémy, komunikační systémy či obrana proti počítačovým útokům. „Pomůžeme také s rehabilitací vojáků zraněných v konfliktu,“ poznamenal Rasmussen.

Porošenko doplnil, že některé země jsou připravené dvoustranně spolupracovat s Kyjevem v otázkách výstroje i výzbroje.

Na summitu v Newportu hledá aliance odpověď na změněnou bezpečnostní situaci v Evropě po ruských akcích na Krymu. Dnes večer by o věci měli lídři zemí osmadvacítky diskutovat u večeře na hradě v Cardiffu, v pátek by měli přijmout několik konkrétních rozhodnutí z takzvaného Akčního plánu připravenosti.