NATO: Rusko může brzy vést několik akcí podobných Ukrajině najednou

Proruský ozbrojenec v Doněcku

Proruský ozbrojenec v Doněcku Zdroj: ctk/ap

Během několika málo let bude Rusko schopno vést najednou vícero operací k destabilizaci svých sousedů, podobných té, kterou nyní uskutečňuje na Ukrajině, prohlásil americký generál Severoatlantické aliance Ben Hodges, který velí americké pozemní armádě v Evropě. Prozatím se podle Hodgese napadení dalšího ruského souseda nejeví jako bezprostřední hrozba, neboť se zdá, že Moskva má s Ukrajinou plné ruce práce.

„Nemyslím si, že nyní a bez mobilizace mají (Rusové) kapacitu k tomu, aby mohli dělat tři věci naráz. Mohou dělat jednu věc, myslím věc velkého rozsahu bez mobilizace. Ale za čtyři až pět let se to podle mě změní,“ řekl Hodges.

„Zcela jistě budou do čtyř či pěti let schopni vést operace na východní Ukrajině, vyvíjet nátlak na Pobaltí, tlačit na Gruzii a dělat další věci bez toho, aby museli plně mobilizovat,“ dodal.

Krize na Ukrajině přinutila některé ruské sousedy a země v regionu hledat dodatečné bezpečnostní záruky. S obavami se netají například trojice pobaltských republik, která varovala před možnou snahou ruského prezidenta Vladimira Putina obnovit sovětské impérium.

Západ obvinil Moskvu, že na východ Ukrajiny vyslala vojáky a že zde materiálně i vojensky podporuje proruské separatisty. Kreml nařčení z podpory separatistů odmítá a popírá také zapojení ruských jednotek v Donbasu, tvrdí ale, že na Ukrajině mohou jako dobrovolníci působit ruští vojáci na dovolené.