NATO zvyšuje kvůli ruské aktivitě leteckou pohotovost

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zdroj: ctk

Severoatlantická aliance zvyšuje leteckou pohotovost kvůli nárůstu aktivity ruských vzdušných sil ve východní Evropě. Oznámil to v Aténách šéf NATO Jens Stoltenberg. Podle něj Rusko vážně podkopává důvěru vybudovanou za poslední desetiletí tím, že letos ztrojnásobil počet letů podél východní hranice aliance.

Stoltenberg řekl, že NATO „je stále ostražité a připravené reagovat“. „Zvyšujeme letecký dohled kvůli nárůstu leteckých aktivit, které vidíme od Ruska,“ dodal.

Šéf NATO také znovu vyzval Moskvu, aby stáhla své síly z Ukrajiny, a kritizoval záměr proruských separatistů na východě Ukrajiny uspořádat vlastní volby. Bruselské sídlo NATO již ve středu oznámilo, že Severoatlantická aliance v posledních dvou dnech uskutečnila několik leteckých zákroků poté, co zaznamenala intenzivní aktivitu ruského letectva v evropském vzdušném prostoru.

Několik ostrých startů proti ruským vojenským letadlům

Letouny zemí NATO vzlétly na čtyřech různých místech proti čtyřem skupinám ruských vojenských letadel, která operovala v oblastech Baltského moře, Severního moře a Černého moře, uvedlo v prohlášení NATO. Ruská strana nesdělila letový plán a její letadla neudržovala žádný kontakt s civilním letectvem, což podle aliance představovalo riziko pro civilní lety.

Do bezpečnostních leteckých misí vyslaných k ruským strojům nad Evropou se zapojily armády Norska, Británie, Portugalska, Německa a Turecka, dodala aliance. Napětí mezi spojenci NATO a Rusem stouplo kvůli ukrajinské krizi. Moskva nejprve v březnu přes zahraniční protesty anektovala ukrajinský Krym, poté podle Západu začala podporovat proruské povstalce na východě Ukrajiny v jejich ozbrojeném střetnutí s Kyjevem. Rusko kvůli postupu na Ukrajině čelí mezinárodním sankcím.