Nejdražší auto světa. Cena vzácného vozidla se vyšplhala na 142 milionů dolarů

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe na veletrhu veteránů Techno Classica v roce 2017

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe na veletrhu veteránů Techno Classica v roce 2017 Zdroj: profimedia.cz

Nejdražší auto všech dob: Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé
Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe, nejdražší vůz všech dob
Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe, nejdražší vůz všech dob
Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe, nejdražší vůz všech dob
Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe na snímku ještě v muzeu automobilky
11
Fotogalerie

Mimořádně vzácný exemplář závodního automobilu Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut z roku 1955 se na soukromé aukci prodal za 135 milionů eur (3,3 miliardy korun). Stal se tak nejdražším prodaným automobilem všech dob, oznámila automobilka.

Aukce se konala v utajení už 5. května v muzeu Mercedes-Benz ve Stuttgartu, firma o ní informovala až teď. Aukci zajistila kanadská společnost RM Sotheby's, která se specializuje právě na sběratelské automobily.

Vítěznou nabídku podal britský sběratel aut Simon Kidston, který ale postupoval podle pokynů jiného zájemce. Ten chtěl zůstat v anonymitě. Kidston, který je mimo jiné i poradcem, komentátorem a novinářem, německou automobilku rok a půl přesvědčoval, aby vůz prodala.

Aukční síň RM Sotheby's zveřejnila video z mimořádné aukce

Video placeholde
• Youtube

Dosavadní rekord u auta prodaného v aukci držel vůz Ferrari 250 GTO z roku 1962, který se před čtyřmi lety prodal za 48,5 milionu dolarů. Rovněž v roce 2018 se mimo aukce prodal jiný automobil Ferrari 250 GTO, tentokrát o rok mladší, za 70 milionů dolarů.

O prodeji už ve čtvrtek informoval server Hagerty Insider. Aukce se konala za mimořádných okolností, vstup na ni měli pouze vybraní sběratelé a zákazníci Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz 300 SLR Gullwing, známý pro své vzhůru otevírané dveře, je sám o sobě vzácný a sběratelsky žádaným automobilem. Německá automobilka jich vyrobila pouhých 300. Ještě vyhledávanější jsou různé speciální a závodní verze. Zmíněné verze, kupé Uhlenhaut, se vyrobily pouhé dva kusy.

Vytěžek z aukce automobilka použije na založení dobročinného fondu Mercedes-Benz Fund, který bude poskytovat vzdělávací a vědecká stipendia v oblastech dekarbonizace a životního prostředí.