Pilotka obletěla svět v malém československém letadle, zapsala se do Guinnessovy knihy rekordů

Zara Rutherford dokončila let kolem světa a zapsala se tak do Guinnessovy knihy rekordů

Zara Rutherford dokončila let kolem světa a zapsala se tak do Guinnessovy knihy rekordů Zdroj: Reuters

Zara Rutherford dokončila let kolem světa a zapsala se tak do Guinnessovy knihy rekordů
Zara Rutherford po přistání v Benešově
Zara Rutherford po přistání v Benešově
Zara Rutherford po přistání v Benešově
Zara Rutherford na letu kolem světa, který začal loni 18. srpna v Belgii.
16
Fotogalerie

Devatenáctiletá pilotka Zara Rutherford se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Jako nejmladší žena sólově obletěla zeměkouli. S ultralehkým letounem Shark československé výroby odstartovala loni v srpnu z Belgie směrem na západ, nyní po pěti měsících přistála ve městě Kortrijk od východu. Celou cestu bojovala nejen se špatným počasím, ale i s byrokratickými potížemi.

Minulý týden pilotka zastavila i v Česku. Stejně jako už mnohokrát dříve i tentokrát její plány změnilo počasí. Kvůli mlze v Praze musela Zara Rutherford v neděli neplánovaně přistát na letišti v Benešově, kde sídlí český distributor letounu Shark, v němž podniká svou cestu.

Celková délka projektu nazvaného FlyZolo činí 52 tisíc kilometrů. Trasa vedla z Belgie přes Grónsko, Severní Ameriku, Rusko, jihovýchodní Asii a Arabský poloostrov.

Po úspěšném dokončení cesty se britsko-belgická pilotka stala nejen nejmladší ženou, která sólově oblétla svět, ale také první ženou, která takovou cestu dokončila v letadle kategorie ultralight. A také vůbec první Belgičankou na samostatném letu kolem světa.

Na své cestě nabrala Zara Rutherford více než dvouměsíční zpoždění. Nejprve musela v září na Aljašce žádat o obnovení ruského víza, a když po týdnu dorazilo, zkazilo se počasí, což tři týdny znemožňovalo přelet Beringovy úžiny. Na ruském Dálném východě ji pak sněžné bouře uvěznily na většinu listopadu.

Let se také kvůli covidovým restrikcím musel vyhnout Číně. Ve Spojených arabských emirátech, kde v prosinci bývá sucho, překazily zase cestu rekordní deště.

Pilotní licenci získala Zara Rutherford v sedmnácti letech. Cestu zkomplikovalo mimo jiné i to, že ještě nemá doložku pro přístrojové létání, což znamená, že smí létat jen ve dne a za dobrého počasí, kdy je vidět země. To například znamenalo, že se trasa letu musela vyhnout severu Indie, kde je tak silný smog, že za letu není vidět zemský povrch.

Také využití ultralehkého letounu znamenalo jistá omezení. Shark sice s maximální rychlostí přes tři sta kilometrů za hodinu patří mezi nejrychlejší stroje ve své kategorii, ale kvůli tomu, že je to jednomotorový stroj, mu předpisy zakazují více se vzdálit od pobřeží.

Na cestu se dcera dvou pilotů začala chystat po dokončení střední školy. Zajistila si řadu sponzorů včetně společnosti Virgin Group miliardáře Richarda Bransona. Výrobce letadla Shark Aero jí bezplatně zapůjčil svůj stroj. Zara Rutherford chce svou cestou inspirovat ženy, aby se věnovaly vědě, technickým oborům a letectví.

„Nejmladšímu muži, který sólo obletěl svět, Travisovi Ludlowi, bylo osmnáct let. Nejmladší ženě, Shaestě Waiz, bylo v době letu třicet. Svou cestou chci tuto mezeru zúžit z jedenácti let na jedenáct měsíců,“ prohlásila pilotka na začátku cesty.