Němci udrží vyrovnaný rozpočet, péči o migranty pokryjí z letošních přebytků

Syrská rodina na cestě do Německa

Syrská rodina na cestě do Německa Zdroj: ctk/ap

Německo bude navzdory uprchlické krizi příští rok hospodařit s vyrovnaným státním rozpočtem. Jeho konečný návrh schválili ve čtvrtek večer poslanci rozpočtového výboru. Zvýšené náklady na péči o běžence by měly pokrýt rozpočtové přebytky z letošního roku, které dosahují 6,1 miliardy eur (165 miliard korun).

„Černou nulu v roce 2016 zachováme navzdory uprchlické krizi,“ uvedl předseda rozpočtového výboru Eckhardt Rehberg. Poslanci potvrdili vládou navrhované příjmy a výdaje ve výši 316,9 miliardy eur, přesunuli však prostředky ve prospěch některých ministerstev, na nichž leží hlavní zátěž uprchlické krize.

Ministerstvo vnitra tak získá dodatečnou miliardu eur na personální posílení Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF). Ministerstvo zahraničí získá navíc 450 milionů eur na humanitární pomoc v zemích, odkud přichází většina běženců. Dodatečných 300 milionů eur poskytne stát na opatření pro integraci přistěhovalců v Německu.

Německo loni dosáhlo vyrovnaného rozpočtu poprvé od roku 1969

Návrh státního rozpočtu vychází z předpokladu, že příští rok nepřijde do Německa víc uprchlíků než letos. Ministr financí Wolfgang Schäuble už v minulosti uvedl, že v případě velkého zvýšení počtu běženců budou mít opatření pro řešení uprchlické krize přednost před zachováním vyrovnaného rozpočtu.

Německo loni dosáhlo vyrovnaného rozpočtu poprvé od roku 1969 a Schäuble chce zachovat vyvážené státní příjmy a výdaje i do budoucna.

Stát by tak neměl vytvářet nové dluhy, ministr ale zatím nepočítá s tím, že by se výrazně snižovala výše celkového dluhu Německa. Měla by ale klesat relativní váha dluhu, která by se příští rok měla dostat pod hranici 70 procent HDP, do deseti let pak pod 60 procent HDP.