Německá ekonomika se zřejmě vyhnula recesi

Berlín (ilustrační foto)

Berlín (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: zoetnet via Flickr

Hrubý domácí produkt Německa by mohl za třetí čtvrtletí vykázat nárůst o 0,1 procenta po poklesu o 0,2 procenta v předchozích třech měsících. Předpověděl to výzkumný institut DIW. Největší evropská ekonomika by se tak vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Ve čtvrtém čtvrtletí však bude ekonomika podle DIW stagnovat. Šéf institutu Ferdinand Fichtner nicméně podle agentury DPA upozornil, že současný slabý vývoje ekonomiky není důvodem k panice, protože za ním do značné míry stojí přechodné faktory, například geopolitické napětí.

Na německou ekonomiku letos mají negativní dopady sankce, které na sebe v důsledku ukrajinské krize vzájemně uvalily Rusko a Evropská unie. Německý export do Ruska se podle dnešních údajů statistického úřadu v srpnu propadl o 26,3 procenta na 2,3 miliardy eur (téměř 64 miliard korun). Podle agentury Reuters tak zaznamenal nejprudší pokles od finanční krize v roce 2009.


V prvních osmi měsících letošního roku se export meziročně snížil o 16,6 procenta na 20,3 miliardy eur. Německo je největším obchodním partnerem Ruska v Evropské unii. Už v loňském roce však německý vývoz do Ruska klesl o více než pět procent. „Sankce vůči Rusku mají na naše hospodářství větší dopad než na jakoukoliv jinou ekonomiku v Evropě,“ řekl v rozhovoru s listem Bild německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Německá vláda tento měsíc výrazně snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky, a to na 1,2 procenta z původně očekávaných 1,8 procenta. Příští rok by měla ekonomika podle nové prognózy stoupnout o 1,3 procenta, zatímco předchozí výhled počítal s dvouprocentním růstem. „Nemyslím si, že snížení prognóz znamená, že hovoříme o krizi,“ prohlásil nicméně Schäuble.