Německé veřejné finance hlásí přebytek, největší za čtvrtstoletí

Budova německého kancléřství

Budova německého kancléřství Zdroj: CC BY SA 3.0: Kieran Lynam via Flickr

Německé veřejné finance loni zaznamenaly nejvyšší přebytek od sjednocení země před více než čtvrtstoletím. Aktivní saldo hospodaření spolkové vlády, jednotlivých spolkových zemí a obcí dosáhlo 19,4 miliardy eur a proti roku 2014 bylo více než dvojnásobné. Sdělil to dnes spolkový statistický úřad.

Loňský výsledek překonal dosavadní rekord 18,2 miliardy eur z roku 2000, uvedl úřad podle agentury AP. V poměru k velikosti ekonomiky vzrostl přebytek veřejných financí Německa na 0,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). V roce 2014 přebytek činil 0,3 procenta HDP.

Příjmy veřejných financí posílil solidní hospodářský růst spolu s rekordní zaměstnaností a růstem mezd, které podnítily silnou soukromou spotřebu. Loni HDP Německa zrychlil expanzi na 1,7 procenta z tempa 1,6 procenta v předešlém roce a zaznamenal nejlepší výkon za čtyři roky, potvrdi úřad.

De Government Budget

Německé ministerstvo financí se podle interního dokumentu, který minulý týden získala agentura Reuters, hodlá držet svého plánu hospodařit do roku 2020 s vyrovnaným rozpočtem, a to i přes dodatečné náklady na migrační krizi. Velikost dodatečných výdajů na příští rok úřad odhaduje na zhruba 10,7 miliardy eur (289 miliard korun) a financovány budou hlavně z rozpočtových přebytků.

Letos by Německo mělo hospodařit s příjmy a výdaji v plánované výši 316,9 miliardy eur (8,6 bilionu korun) . Státní rozpočet tak má být třetí rok po sobě vyrovnaný.