Německo posílí dohled nad islamisty, spojování útoku s běženci odmítá

Květiny po útocích v Paříži před francouzskou ambasádou v Berlíně

Květiny po útocích v Paříži před francouzskou ambasádou v Berlíně Zdroj: ctk/AP

Německo zesílí dohled nad známými islamisty a pravicovými extremisty a zintenzivní kontroly v linkových spojích do Francie. Po krizovém jednání německé vlády kvůli nočním útokům v Paříži to oznámil ministr vnitra Thomas de Maiziére. Vláda ale podle něj odmítá spojovat atentáty s problematikou běženců. Zemští premiéři Bavorska a Saska, které sousedí s Českem, předtím vyzvali vládu, aby zvážila zavedení trvalých kontrol na hranicích.

„Situace je vážná,“ řekl de Maiziére. Kabinet podle něj pověří bezpečnostní složky, aby posílily dohled nad známými islamisty v zemi i nad stoupenci krajní pravice, kteří by se mohli v reakci na útoky v Paříži dopouštět násilností. Německá policie také zahájí zevrubné kontroly ve vlacích a letadlech na linkách mezi Německem a Francií a bude úzce spolupracovat s francouzskými kolegy jak na vyšetřování atentátů, tak na zajištění bezpečnosti.

Ministr zároveň varoval před příliš rychlými soudy v napjaté situaci. „Neměl by se zde rychle vytvářet oblouk, který by debatu spojil s tématem uprchlíků,“ řekl de Maiziére. Spojování běženců s terorismem v Paříži odsoudili také vicekancléř Sigmar Gabriel a předseda opozičních Zelených Cem Özdemir.

Trvalé kontroly národních hranic

Zemští premiéři Bavorska a Saska Horst Seehofer a Stanislaw Tillich po atentátech v Paříži vyzvali ke zpřísnění bezpečnostních opatření v Německu. Podle Seehofera je bezpodmínečně nutné zajistit ochranu vnějších hranic Evropské unie. Německo by ale zároveň mělo promyslet, zda se nevrátí i k trvalým kontrolám svých národních hranic.

„Musíme vědět, kdo u nás je a kdo naší zemí projíždí,“ řekl bavorský premiér, který o posílení ochrany německých hranic mluvil už dříve v souvislosti s příchodem běženců do Německa. Pro lepší ochranu německých hranic se na shromáždění saské Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Neukieritzschi vyslovil i Tillich. „Fakticky nekontrolovaný vjezd do země už nesmí pokračovat,“ řekl.

Útok na celý svět

Kancléřka Angela Merkelová už v noci atentáty v Paříži odsoudila, označila je za útok na celý svět. „Pláčeme s vámi,“ řekla směrem k Francouzům. „Žijeme lidskostí, láskou k bližnímu, radostí ze společnosti. Věříme na právo každého jednotlivce hledat vlastní štěstí a žít, na respekt k ostatním a na toleranci. Víme, že svobodný život je silnější než jakýkoli teror,“ uvedla Merkelová.

K odsouzení atentátů se připojili i ostatní členové německé vlády, nabídli Francii podporu. Ministr spravedlnosti Heiko Maas zdůraznil, že Západ tváří v tvář „barbarským a zbabělým útokům“ neustoupí ze svých hodnot, jimiž jsou svoboda a demokracie.