Německo: Zpomalování Číny na nás bude mít jen omezený vliv

Finance Street, Peking

Finance Street, Peking Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Ma Zhao via Flickr

Zpomalování hospodářského růstu v Číně by mělo mít pouze omezené dopady na německou ekonomiku. Uvedla to mluvčí německého ministerstva hospodářství. Německá kancléřka Angela Merkelová i francouzský prezident Francois Hollande navíc vyjádřili přesvědčení, že Peking učiní potřebné kroky ke stabilizaci ekonomické situace v Číně.

„Sledujeme vývoj v Číně velmi pozorně. Bezprostřední důsledky pro německou ekonomiku by však měly být omezené,“ řekla mluvčí německé vlády. „Vývoz do Číny je pro německou ekonomiku důležitý, jeho podíl (na celkovém exportu) však činí pouze 6,6 procenta,“ dodala. Upozornila, že hlavním motorem růstu německého exportu je nyní poptávka v Evropské unii.

Německá centrální banka Bundesbank minulý týden uvedla, že německá ekonomika bude ve druhém pololetí pokračovat v růstu díky stoupající domácí spotřebě i exportu. Současně však varovala, že vyhlídky světové ekonomiky zastiňuje riziko prudkého zpomalení hospodářského růstu v Číně.

Čínské akciové trhy padají

Obavy ze zpomalování růstu čínské ekonomiky vedly k prudkému poklesu na čínských akciových trzích, ke kterému se připojily burzy po celém světě. Index šanghajské akciové burzy dnes klesl o 8,5 procenta na 3209,91 bodu a zažil nejhlubší jednodenní ztrátu od února 2007. Panevropský index FTSEurofirst 300 uzavřel dnešní obchodování se ztrátou 5,4 procenta. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní pokles za téměř sedm let.

Vývoj čínské ekonomiky:Graphical visualization of Cn GDP Annual Growth Rate

Čínská ekonomika v loňském roce stoupla o 7,4 procenta, což představuje nejpomalejší tempo za posledních 24 let. V první polovině letošního roku navíc růst zpomalil na sedm procent.

Merkelová předpokládá, že Peking „učiní vše, co je v jeho silách“, aby ekonomickou situaci v Číně stabilizoval. Kancléřka rovněž upozornila, že Mezinárodní měnový fond (MMF) neočekává v Číně trvalejší krizi.

Hollande prohlásil, že Čína dokáže nalézt vhodná opatření k zabezpečení růstu domácí ekonomiky. „Je to jedna z nejambicióznějších ekonomik a má značné zdroje,“ dodal. Merkelová a Hollande hovořili na společné tiskové konferenci po jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Jeden z výkonných ředitelů MMF Carlo Cottarelli minulý týden uvedl, že oslabování čínské ekonomiky a nynější propad čínských akciových trhů nesignalizuje žádnou krizi a jde jen o projev „nezbytné adaptace“ druhé největší ekonomiky světa. Potvrdil, že prognóza MMF letos počítá se zpomalením hospodářského růstu v Číně na 6,8 procenta.