Nemovitosti v USA jsou nejvýše od roku 2007, nakopnout to může i spotřebu

Hypotéční krize v USA

Hypotéční krize v USA Zdroj: profimedia.cz

Hodnota amerických nemovitostí je nejvýše od roku 2007, tedy od doby propuknutí tamní hypoteční krize. Ocenění domů loni skokově narostlo nejvíce za posledních 65 let. Pro Američany to podle serveru Bloomberg znamená, že se opět rýsuje šance pro rozšíření bankovních půjček krytých nemovitostmi a k nakopnutí domácí spotřeby.

Američtí majitelé nemovitostí od roku 2007 znovu nabyli 1,6 bilionů dolarů na hodnotě svého majetku. Cena domů převyšuje na ně čerpané hypotéky o 8,2 bilionů dolarů, což znamená vylepšení poměru o 25 procent, vyplývá z dat Fedu.

Ozdravení trhu nemovitostí a lepší statistiky hypoték znamenají i větší ochotu bank k dalším půjčkám. Nových hypoték má přibýt zhruba o 10 procent na 83 miliard dolarů, odhaduje pro server Bloomberg Shaun Richardson, odborník na hypotéky z Icon Advisory Group.

„Půjčky se pomalu začínají vracet na trh. Ale nevracíme se k „Divokému západu“, který jsme viděli během hypotečního boomu, jen přibude lidí, kteří budou čerpat svůj majetek,“ dodal k tomu Greg McBride z Bankrate Inc.

Před propuknutím hypoteční krize se Američané masivně zadlužovali půjčkami, které kryli právě nemovitostmi. Utráceli za všechno od aut po televize, nebo využili peníze na splácení jiných dluhů či studijních poplatků.

V roce 2007 ale začala splaskávat bublina nereálně nafouknutých cen domů, která vedla k hluboké finanční a ekonomické krizi. Banky musely odepsat zhruba 251 miliardy dolarů.

K loňskému oživení trhu dopomohly rekordně nízké sazby hypoték a postupné zotavování trhu práce. Řada Američanů ale stále není ochotna dát svůj dům na trh, protože jejich dluh na hypotéce překračuje aktuální tržní hodnotu nemovitosti.