Nepokoje v Kyjevě: Opozice věří ve smír, Janukovyč připouští demisi vlády

Janukovyč výjimečný stav nechce, Kličko dojednal příměří s policií

Janukovyč výjimečný stav nechce, Kličko dojednal příměří s policií Zdroj: CTK

Pouliční válka v Kyjevě graduje. Janukovyč dostal ultimátum
Pouliční válka v Kyjevě graduje. Janukovyč dostal ultimátum
Pouliční válka v Kyjevě graduje. Janukovyč dostal ultimátum
Pouliční válka v Kyjevě graduje. Janukovyč dostal ultimátum
Ukrajina vře již dva měsíce, protesty si vyžádaly první oběti
17
Fotogalerie
Ukrajinská opozice po dnešním podvečerním jednání s prezidentem Viktorem Janukovyčem oznámila, že vidí velké šance ukončit krveprolévání. V centru ukrajinské metropole, kde se v minulých dnech rozléhaly výbuchy petard a které dusil černý dým z hořících pneumatik, zavládl v poledne napjatý klid.

Demonstranti vyslyšeli výzvy vůdce opozice Vitalije Klička k příměří, které respektovali i policejní těžkooděnci na opačné straně barikád. Janukovyč před jednáním přislíbil krizi řešit i na parlamentní půdě. Sněmovna by se mimořádně měla sejít příští týden a žádný návrh - včetně demise vlády - prý nebude tabu.

Policisté „klidu zbraní“ využili k hašení hořících pneumatik a demonstranti k vyztužení improvizovaných zátarasů. Dočasné příměří mělo být kulisou druhého kola rozhovorů s opozicí, které hlava státu svolala na podvečer. „Dali jsme si za cíl ukončit krveprolévání a šance na to jsou velmi silné,“ řekl jeden z opozičních předáků Arsenij Jaceňuk po více než čtyřhodinovém jednání s šéfem státu. Předtím spolu s Kličkem a dalším předákem Olehem Ťahnybokem dal najevo, že se chce přesvědčit, zda prezident přistoupí na výzvy k ústupkům obsažené ve středečním opozičním ultimátu.

Ještě před schůzkou s trojicí opozičních politiků se dnes Janukovyč sešel se šéfem ukrajinského jednokomorového parlamentu Volodymyrem Rybakem. Doporučil mu svolání mimořádné poslanecké schůze, která by se navzdory parlamentním prázdninám měla sejít počátkem příštího týdne. Rybak nevylučuje, že během schůze padne návrh na demisi vlády a na „vyřešení problémů“ kolem nedávno přijatých kontroverzních zákonů. Ty v podstatě zakazují protivládní demonstrace a trestají kritiku režimu na internetu a v sociálních sítích.

Silové řešení ukrajinský prezident veřejně odmítá. V telefonickém rozhovoru dnes ujistil šéfa Evropské komise José Barrosa, že neuvažuje o zavedení výjimečného stavu v zemi. Barroso podle mluvčího komise zopakoval varování, že pokud se situace na Ukrajině nestabilizuje, Evropská unie zváží možné důsledky pro vzájemné vztahy.

Kličko v Praze
Pravděpodobný budoucí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce po nástupu do funkce pozvat do Prahy Vitalije Klička, případně jiného z lídrů ukrajinské opozice. Nepovažuje ale za chybu, že prezident Miloš Zeman pozval během své říjnové návštěvy Ukrajiny do Prahy prezidenta Viktora Janukovyče. „Musíme se bavit s oběma stranami,“ řekl Zaorálek v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny.

Ke zdrženlivosti, dialogu, snížení napětí i odvolání represivních zákonů vyzvala dnes Kyjev řada západních státníků, včetně francouzského prezidenta Françoise Hollandea či německé kancléřky Angely Merkelové a amerického viceprezidenta Joe Bidena. Bílý dům navíc pohrozil Kyjevu sankcemi, pokud se situace nezlepší. Ministři zahraničí států takzvané Visegrádské čtyřky, tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, ve společném prohlášení odsoudili násilí v Kyjevě a vyzvali k dialogu protestujících a vlády, který by vyřešil ukrajinskou krizi. Českého ministra zahraničí v demisi Jana Kohouta šokuje rozměr násilností v ulicích Kyjeva a lituje ztrát na životech.

Zatímco Janukovyč nabízí opozici dialog, nekompromisní tvář režimu ukázal světu ve švýcarském Davosu premiér Mykola Azarov. Ve středu označil vůdce demonstrantů za teroristy, dnes prohlásil, že v zemi probíhá pokus o puč. „Dochází k pokusu o státní převrat,“ řekl předseda ukrajinské vlády. Požadavky opozice na vypsání mimořádných voleb jsou podle něj za těchto okolností nereálné.

„Všichni, kdo tento převrat podporují, by měli jasně říci: ano, jsme pro svržení zákonné státní moci na Ukrajině. Neměli by se schovávat za pokojné demonstranty,“ uvedl premiér. V rozhovoru pro časopis Argumenty i fakty nicméně i Azarov připustil, že by mohlo dojít k vládním změnám. Reforma kabinetu by se prý mohla uskutečnit počátkem února.

Trpělivost s vyhrocenou situací v Kyjevě a s taktizováním prezidenta Janukovyče ztrácí zřejmě evropsky orientovaný západ země. Ve Lvově a v Rovně dnes demonstranti obsadili sídlo oblastního zastupitelstva a požadují demisi šéfů oblastní správy, které podle ústavy dosadil prezident. Lvovský oblastní šéf Oleh Salo se údajně jejich nátlaku podvolil, v Rovně oblastní úřad s demonstranty vyjednává.

Podpora opozice z Prahy
Akce na podporu ukrajinské opozice se ve středu uskutečnila i v Praze na Václavském náměstí. Setkání pořádala Ukrajinská iniciativa v ČR. „Jak ukrajinský prezident tak vláda už přes dva měsíce nevyslyšely miliony lidí, kteří protestují proti jejich politice. Naopak se snaží vyvolat občanskou válku a místo vyjednávání s opozicí poštvávají na mírné protestanty těžkooděnce,“ uvedla k důvodům setkání na Václavském náměstí Marie Prokopjuková z pořádající iniciativy.
Ukrajina vře již dva měsíce, protesty si vyžádaly první oběti
21. listopadu - Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Předseda vlády Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Parlament již předtím neschválil zákon umožňující léčbu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové v zahraničí; vyřešení kauzy Tymošenkové byla jednou z podmínek EU pro podpis dohody.
24. listopadu - Desetitisíce lidí se v Kyjevě zúčastnily demonstrace „Za evropskou Ukrajinu“. Protesty pokračovaly i v následujících dnech a trvají dodnes.
25. listopadu - Ruský postoj k asociační dohodě mezi Ukrajinou a EU odmítli předseda EK José Barroso a prezident EU Herman Van Rompuy.
26. listopadu - Prezident Viktor Janukovyč a jeho ruský protějšek Vladimir Putin kritizovali EU kvůli jejímu postoji k Ukrajině.
27. listopadu - K demonstrantům se navzdory výhrůžkám ze strany ministerstva školství připojili studenti.
29. listopadu - Ukrajina na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsala asociační dohodu s EU.
1. prosince - Na 100.000 přívrženců opozice, podle některých odhadů až 350.000, se v Kyjevě domáhalo odstoupení vedení země a vypsání předčasných voleb. Demonstranti obsadili radnici i sídlo odborů.
3. prosince - Vláda přestála pokus o vyslovení nedůvěry. Opozici chybělo 40 hlasů.
6. prosince - Prezident Janukovyč v Soči diskutoval s Putinem o připravovaném strategickém partnerství mezi oběma zeměmi.
8. prosince - V Kyjevě se shromáždily statisíce a podle některých zdrojů až milion účastníků protivládní demonstrace. V kyjevském štábu opozice se s opozičními vůdci Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnybokem setkala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. S opozicí se sešla také šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, která předtím jednala s Janukovyčem.
11. prosince - Janukovyč po přímluvách Ashtonové vyzval opozici k dialogu.
14. prosince - Desítky tisíc lidí v Kyjevě podpořily snahu vlády o rozšíření hospodářských styků s Ruskem.
15. prosince - Brusel pozastavil jednání o smlouvě o přidružení Ukrajiny k EU.
16. prosince - Vůdce opozice Kličko se definitivně rozhodl kandidovat v prezidentských volbách v roce 2015.
17. prosince - Rusko výrazně snížilo cenu zemního plynu pro Ukrajinu a uvolnilo ve prospěch Ukrajiny ze svých devizových rezerv 15 miliard USD.
23. prosince - Prezident Janukovyč podepsal zákon o amnestii všech opozičních demonstrantů zadržených od 21. listopadu.
13. ledna - Soud potvrdil platnost ustanovení, podle něhož osoba se stálým bydlištěm mimo Ukrajinu není považována za osobu trvale žijící na jejím území. To by mohlo znemožnil účast v prezidentských volbách Kličkovi, který soud žádal o zrušení přijatého paragrafu daňového zákona.
16. ledna - Vládní většina protlačila při schvalování rozpočtu úpravu trestního zákoníku, která zpřísnila či zavedla postihy za účast na protestech u státních úřadů nebo za nepovolené stavby na veřejných místech. Prezident Janukovyč zákon podepsal 17. ledna.
22. ledna - Nová právní úprava namířená proti demonstrantům nabyla účinnosti. Z Kyjeva byli ohlášeni dva mrtví z řad opozičních aktivistů: jeden mladík podlehl střelnému zranění, druhý spadl ze třinácti metrů z ochozu stadionu Dynamo Kyjev. Policie začala odstraňovat barikády v metropoli.
24.ledna - Demonstrace se šíří do dalších měst

Radek Palata: Ukrajina aneb Obroda mocnosti