Novináři musí číst Marxe, rozhodla čínská vláda

Čínští novináři

Čínští novináři Zdroj: CC BY 2.0: Gideon

Čínští novináři mají nedostatečné znalosti marxismu, myslí si Peking. Všech 307 tisíc zaměstnanců místních médií proto čekají povinné ideologické kurzy.

Znalosti teorií Karla Marxe jsou obzvláště slabé mezi mladšími reportéry, píše oficiální deník čínské komunistické strany People’s Daily. „Pravidla a disciplína jsou opakovaně porušovány,“ uvedl deník. Proto je třeba zpravodajů silněji připomenout „základní hodnoty“.

Několikadenního kurzu se musí zúčastnit jak přímo novináři, tak i mediální vydavatelé. Výuka začala už v červnu, poslední kurzy skončí v lednu. Novináři by se neměli pokoušet vyhnout účasti tím, že předloží certifikáty z jiných kurzu, varoval deník.

Výuka ideologie není v Číně ničím novým. Na univerzitách je povinné navštěvovat kurzy politických teorií jednotlivých stranických kurzů od Mao Ce-tunga. Ve vedení mnoha čínských médií navíc sedí členové komunistické strany, kteří opět musí povinně zúčastňovat pravidelných ideologických přednášek.

Význam maoismu zdůrazňuje i nedávno nastoupivší čínský prezident Si Ťin-pching, který během svých projevů často Maa cituje. Nedávno Si osobně otevřel muzeum v Maově letním sídle a neopomněl zdůraznit, že vila by se měla stát centrem pro vzdělávání mládeže v otázkách patriotismu a revoluce. Při návštěvě vesnice, že které Mao v roce 1949 zaútočil na Peking, Si zdůraznil, že „náš rudý národ nikdy nezmění barvu“.