Obchodní dům KaDeWe změní majitele

Obchodní dům KaDeWe Berlín

Obchodní dům KaDeWe Berlín Zdroj: profimedia.cz

Největší obchodní dům v kontinentální Evropě, berlínský KaDeWe, je na prodej. Historickou budovu, kde se po jejím dokončení v roce 1907 zabydlely luxusní značky, nabízí investorům realitní konsorcium Highstreet, zahrnující například fondy Deutsche Bank, Goldman Sachs a Generali Real Estate. Nemovitost nedaleko západoberlínské nákupní třídy Kurfüerstendamm si cení na nejméně půl miliardy eur.

Nájemcem KaDeWe, což vzniklo zkratkou názvu Kaufhaus des Westens, je největší síť německých obchodních domů Karstadt. Ta rovněž změnila přede dvěma lety majitele. Zadlužený řetězec, kterému hrozil bankrot, koupil kosmopolitní miliardář Nicolas Berggruen.

Maloobchodnímu trhu se v německé metropoli navzdory finanční krizi daří. Podle poradenské realitní firmy Jones Lang LaSalle dosahovalo v říjnu nájemné za nejlepší obchodní prostory v Berlíně až 270 eur za čtvereční metr, což představuje meziroční skok o 13 procent. Dosavadní majitelé proto očekávají, že o objekt bude mezi realitními investory zájem.

Obchodní dům KaDeWE byl nepřetržitě v provozu od svého vzniku na počátku století až do druhé světové války, kdy byla budova téměř zničena požárem po náletu amerických vojsk. Znovu otevřen byl v roce 1950 a s více než 60 tisíci metry čtverečními komerčních ploch se stal největším obchodním domem na kontinentu.