Obchodní válka pokračuje evropskou odvetou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise
2
Fotogalerie
Evropská unie v pátek začne uplatňovat cla ve výši 25 procent na dovoz některého zboží ze Spojených států. Oznámila to Evropská komise. V první fázi se bude opatření týkat zboží, jehož roční dovoz do Evropské unie dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (zhruba 72 miliard korun). Evropská unie tak reaguje na americká cla na dovoz oceli a hliníku. Odvetná opatření už oznámila i Kanada, Rusko a Mexiko. 
 

"Nechtěli jsme se dostat do této pozice. Jednostranné a neoprávněné rozhodnutí USA uvalit na EU cla na ocel a hliník však znamená, že nemáme jinou možnost," uvedla evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová. "Pravidla mezinárodního obchodu, která jsme po léta ruku v ruce s americkými partnery vytvářeli, nemohou být porušována bez reakce z naší strany," dodala.

Zhruba třetina produktů na seznamu amerických výrobků, které budou terčem nových cel jsou zemědělského původu. Je na něm například arašídové máslo nebo bourbon. Dále jsou na něm výrobky z oceli nebo také nebo džíny či motorové lodě. Středeční rozhodnutí Evropské komise už je spíše formálním krokem následujícím poté, co odvetná cla v předcházejícím týdnu schválily členské státy EU.

Opatření EU je podle Malmströmové zcela v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO) a bude zrušeno, jakmile Spojené státy odstraní svá cla na dovoz oceli a hliníku.

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent už v březnu. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem května vypršela.

Kanadská vláda následně oznámila, že od 1. července zavede odvetná cla na vybrané americké zboží, jehož roční dovoz do Kanady dosahuje hodnoty 16,6 miliardy kanadských dolarů (zhruba 280 miliard korun). Kromě ocelářských výrobků bude terčem těchto cel také řada dalších produktů, včetně potravin a nápojů. Také Mexiko se rozhodlo uvalit cla na dovoz ocelářských a některých potravinářských produktů ze Spojených států.