OBSE chválí volby na Ukrajině, uznala je i Moskva

Parlamentní volby na Ukrajině

Parlamentní volby na Ukrajině Zdroj: CTK

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě považují nedělní ukrajinské volby za demokratické a svobodné. Soudí, že pro budoucí vývoj Ukrajiny bude mít hlasování rozhodující význam. Vobly uznává i Rusko, upozorňuje ale na údajně četné machinace s hlasy.

Hlasování podle evropských kontrolorů nabídlo voličům skutečnou volbu a proběhlo v souladu s demokratickými normami. „Jde o významný krok Ukrajiny v její snaze o konsolidaci volebního procesu v souladu s přijatými mezinárodními závazky,“ prohlásil koordinátor OBSE pro ukrajinské volby Kent Harstedt.

Švédský politik vyzdvihl zejména fungování ukrajinské ústřední volební komise, kterou označil za nezávislou a efektivní. Hlasování, v němž výrazně bodovaly proevropsky orientované politické strany, potvrdilo všeobecný respekt k základním svobodám a lidským právům.

Kampaň provázely výhružky kandidátům

Samotné hlasování i sčítání hlasů bylo transparentní, kampaň byla soutěživá a průhledná. Docházelo ovšem k případům zastrašování a hrozeb namířeným proti kandidátům a členům jejich volebních štábů. Mediální scéna byla dostatečně různorodá, i když některá média pracují pod politickým či ekonomickým tlakem, řekl Harstedt.

Podle Dorist Barnettové z Parlamentního shromáždění OBSE docházelo k nesrovnalostem v práci některých volebních komisí, všeobecně ale personál volebních místností fungoval dobře. V některých regionech se, jak známo, volby neuskutečnily, tato skutečnost ale jejich výsledek nijak neznehodnocuje, řekla Barnettová.

Kritikou nešetřil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, Moskva ale i tak považuje volby za platné. „Ponecháváme stranou mnohé machinace, které se objevily během přípravy k volbám, nátlak na celou řadu kandidátů nebo snahy odstranit od voleb jisté politické síly,“ řekl ministr.

Podle českého ministerstva zahraničí byly volby „čestné a transparentní“. „Předpokládáme, že parlament i vláda využijí získaného politického mandátu k uskutečňování a urychlení procesu nezbytných reforem ve všech oblastech života země,“ uvedlo ministerstvo s tím, že nová vláda by měla pokračovat ve snaze mírově vyřešit konflikt na jihovýchodě země.

Volby hlídalo 900 pozorovatelů

Do kontrolorské mise OBSE se zapojilo kolem 900 lidí ze 43 zemí včetně České republiky. Celkem sledovalo ukrajinské parlamentní volby asi 2000 zahraničních pozorovatelů. Z Ruska jich dorazilo jen devatenáct.

Po sečtení zhruba 60 procent volebních lístků zůstává na prvním místě Lidová fronta ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka. Strana získala zatím 21,6 procenta hlasů, favorizovaný prezidentský Blok Petra Porošenka má o dvě desetiny procenta méně.