OBSE: Povstalci na Ukrajině blokují přístup mise k hranicím

Ukrajinská armáda

Ukrajinská armáda Zdroj: ctk

Povstalci na ukrajinském Donbasu zabránili evropským pozorovatelům v plnění kontrolní mise u obce Komsomolske nedaleko ruských hranic. V Doněcku to dnes oznámila mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Vzbouřenci po kontrolorech žádali zvláštní propustky a argumentovali tím, že jde o pohraniční zónu.

Podle OBSE je situace na linii fronty v Luhanské oblasti klidná, boje ale trvají v okolí doněckého letiště a u přístavu Mariupolu. Asi 750 metrů od zničeného letiště v Doněcku členové mise OBSE zaznamenali opakovanou palbu z ručních zbraní a kulometů. V centru města pak kontroloři spatřili dva neoznačené tanky mířící na sever.

Kyjev obvinil separatisty z ostřelování armádních pozic u azovského přístavu Mariupolu. Během dnešního dne tam prý povstalci porušili příměří čtyřiadvacetkrát.

Povstalecká agentura DAN oznámila, že „armáda Doněcké lidové republiky“ zahájila vojenské cvičení s bojovou střelbou. Kde manévry probíhají, zpráva neupřesňuje. Třídenní cvičení má prověřit útočné schopnosti jednotek. Agentura podotýká, že vojenská cvičení organizovaná v povstaleckých zónách minské mírové dohody nezakazují.