Od zahájení vojenské operace zemřelo osm tisíc povstalců, tvrdí Kyjev

Ukrajinský vládní voják z praporu "Donbass" v obci Mariinka u Doněcku na východní Ukrajině

Ukrajinský vládní voják z praporu "Donbass" v obci Mariinka u Doněcku na východní Ukrajině Zdroj: CTK/AP/Evgeniy Maloletka

Od dubnového zahájení vojenské operace proti proruským separatistům na východě Ukrajiny bylo údajně už zlikvidováno na osm tisíc bojovníků na straně povstalců. Boje nekončí ani po uzavření mírové dohody. Obnovily se ještě týž den poté, co odjela rusko-ukrajinská vojenská mise, která klid zbraní dohodla.

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko sdělil, že separatisté pokračovali v palbě na pozice ukrajinské armády na doněckém letišti bez ohledu na dojednané příměří.

Zpravodajové agentury AFP z místa informovali, že dopoledne se z oblasti letiště ozývala palba raketometů. Po poledni pak viděli čtyři raketomety povstalců, z nichž u tří byly zásobníky vystřílené. Nebylo však možné potvrdit, že tyto zbraně byly použity ve středu dopoledne.

Tvrdé boje o ovládnutí strategicky významného prostoru doněckého letiště se mezi vládními silami a rebely odehrávají od května. Mírovou dohodu potvrdily obě strany. Šéf doněckých separatistů Andrej Purgin podle ruské agentury RIA Novosti dokonce prohlásil, že by 9. nebo 10. prosince mohlo začít stahování těžké výzbroje z frontové linie a že strany se na tom snaží domluvit.

Tiskové středisko operace rovněž sdělilo, že do poledních hodin bylo na různých místech zaznamenáno 19 neúspěšných útoků. Vzbouřenci při nich použili nejrůznější výzbroj od ručních zbraní přes minomety a děla až po raketomety.