Odplata za dohodu s EU. Rusko zavádí clo na ukrajinské zboží

ruský premiér Dmitrij Medveděv

ruský premiér Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Moskva zavede celní sazby na ukrajinské zboží. Reaguje tak kyjevskou ratifikaci asociační dohody s Evropskou unií. Příslušné nařízení podepsal ruský premiér Dmitrij Medveděv. Opatření však vstoupí v platnost pouze v případě, že Ukrajina začne naplňovat ekonomickou část asociační dohody s Evropskou unií dříve než v dohodnutém termínu.

Klíčová pasáž smlouvy o přidružení k EU, kterou je vytvoření zóny volného obchodu, má vstoupit v platnost počátkem roku 2016.

„Cla budou zavedena, pokud Ukrajina začne naplňovat ekonomické body dohody před uvedeným datem,“ řekl Medveděv. Případné zavedení cel by se podle něj týkalo například potravin a spotřebního zboží.

„Takovéto kroky přijímáme výhradně kvůli ochraně domácích výrobců před nepoctivou konkurencí,“ prohlásil premiér. Moskva již dříve hrozila, že v případě zrušení celních bariér mezi Ukrajinou a EU zavede ochranná opatření pro svůj vnitřní trh.

Medveděv dnes také upozornil, že Rusko sice nechce svou ekonomiku izolovat od západních států, ale jeho klíčovou strategií se stalo posilování hospodářských vztahů s asijskými zeměmi.

Tlak na Rusko nikdy nikomu nevyšel, prohlásil Medveděv

Západ uvalil na Rusko řadu sankcí kvůli jeho postupu vůči Ukrajině. Tyto sankce omezily přístup Ruska k zahraničnímu kapitálu, poslaly ruský rubl na rekordní minima a podkopaly růst ruské ekonomiky, připomíná agentura Reuters.

Rusko je podle Medveděva připraveno pracovat na zlepšení vztahů s Evropskou unií a Spojenými státy. Premiér ale zdůraznil, že západní země se musejí naučit Rusku naslouchat. „Historie ukazuje, že všechny pokusy vytvářet tlak na Rusko jsou neúspěšné,“ prohlásil.

Krizi odstartovalo odmítnutí dohod loni na podzim

Krize vypukla loni poté, co tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat už parafovanou asociační dohodu s EU. Odvolával se tehdy na hospodářské potíže, kdy by sblížení s unií v důsledku znamenalo problémy pro obchod s Ruskem. Až po jeho pádu podepsal na jaře politickou část dohody premiér Arsenij Jaceňuk, proceduru pak dokončil v červnu nový ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Západ mezitím kvůli ruskému přístupu ke krizi a kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu uvalil sankce na vybrané ruské činitele, podniky a odvětví. Nedávno svůj sankční seznam opět rozšířila Evropská unie. Moskva na západní sankce nechce odpovědět odvetnými opatřeními. „Nechtěli bychom hovořit o nějakém druhu odpovědi (na sankce), pamatujeme však na to,“ sdělil před časem ruský ministr pro hospodářský rozvoj Alexej Uljukajev.