Osud desítek tisíc lidí na Vanuatu zůstává nejasný

Následky bouře Pam na Vanuatu

Následky bouře Pam na Vanuatu Zdroj: profimedia.cz

Následky bouře Pam na Vanuatu
Následky bouře Pam na Vanuatu
Následky bouře Pam na Vanuatu
Následky bouře Pam na Vanuatu
4
Fotogalerie
Na tichomořské souostroví Vanuatu, které o víkendu ničivě zasáhla mohutná tropická bouře Pam, dál proudí humanitární pomoc, úřady ale stále neznají přesný rozsah škod. Nic bližšího se zatím neví ani o osudu desetitisíců lidí, kteří žijí na odlehlých ostrovech, s nimiž stále není žádné spojení. Do země se z Japonska vrací prezident Baldwin Lonsdale, podle nějž zásah živlu znamenal pro malý stát obrovskou ránu.

Na letišti v metropoli Port Vila přistálo dalších několik letadel z Austrálie a Nového Zélandu s nákladem potravin, pitné vody, stanů nebo léků. V hlavním městě bouře zničila 90 procent budov, potvrzených obětí je zatím deset. Podle humanitární organizace Oxfam je ale pravděpodobné, že počet mrtvých poroste. Některé menší ostrovy, které nemají ani evakuační centra, totiž bouře zasáhla plnou silou a prakticky veškerou zástavbu srovnala se zemí.

Prezident Lonsdale připustil, že Vanuatu se bude z následků bouře vzpamatovávat dlouho. „Potom, co jsme dosáhli takového rozvoje, je to všechno pryč,“ řekl. Podle něj ke katastrofě přispěly i globální změny klimatu.

Podle humanitárních skupin patří podmínky na Vanuatu k nejnáročnějším, jakým kdy museli čelit. Záchranáři v terénu varují, že neexistuje způsob, jak dostat zoufale potřebnou pomoc na 80 ostrovů, z nichž se souostroví Vanuatu skládá. Podle nich může trvat několik dnů, než se jim podaří dostat do odlehlejších vesnic.

Podle ředitele skupiny Save the Children na Vanuatu Toma Skirrowa jsou logistické podmínky ještě horší než po tajfunu Haiyan, který v listopadu 2013 zasáhl Filipíny. Tehdy zahynulo víc než 7350 lidí a tajfun zasáhl oblast o rozloze Portugalska. „Můžu vám říct, že tohle bude logisticky horší. Počty jsou sice nižší, ale percentuálně je populace zasažená mnohem hůř,“ řekl Skirrow agentuře AFP.

Hlavní město prakticky zmizelo

Mluvčí CARE International Tom Perry uvedl, že přiletět do hlavního města bylo „šokující“. „Bylo srovnáno se zemí, všechna zeleň je v podstatě horizontální, jen stromy místy trčí jako zpřelámaná párátka. Je těžké najít dům, který nebyl poškozený,“ řekl australské rozhlasové a televizní stanici ABC. Rozsáhlé škody podle něj potvrdily také přelety nad dalšími ostrovy Vanuatu, kde žije asi 270 tisíc obyvatel.

„Je to frustrující. Pořád trčíme na malém kousku Port Vily, nedokážeme se ani dostat na sever ostrova Efate, na kterém hlavní město leží, abychom zjistili, co se tam stalo,“ dodal. „Poslali jsme letadla k přeletům nad dalšími ostrovy a posádky potvrdily, co jsme tušili: Všechno je zničené, ale zatím nevíme, co se stalo s lidmi,“ řekl.

„Jsem si naprosto jistý, že tu bude nejméně 150 tisíc lidí podstatně postižených, s největší pravděpodobností bez střechy nad hlavou, a 75 tisíc z nich budou děti,“ dodal Perry.