Ozbrojenci na Ukrajině propustil Slováka i další členy mise OBSE

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Ozbrojenci na východě Ukrajiny se dnes na několik hodin zmocnili další skupiny pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Večerní propuštění inspektorů OBSE na svobodu oznámilo slovenské ministerstvo zahraničí s odvoláním na Slováka, který byl v zadržené skupině. OBSE však stále nemá kontakt se čtyřmi pozorovateli, kteří upadli do zajetí už v pondělí na východě Doněcké oblasti.

„Skupina pozorovatelů OBSE, včetně občana Slovenské republiky, byla propuštěna na svobodu,“ uvedlo dnes večer slovenské ministerstvo, které předtím informovalo o zadržení pozorovatelů neznámými ozbrojenci asi 35 kilometrů západně od Doněcka. Podle Bratislavy se její krizový štáb telefonicky spojil se slovenským pozorovatelem, „který potvrdil, že on, jakož i dalších deset členů skupiny OBSE jsou v pořádku a v bezpečí“. Všichni by měli pokračovat ve své misi.

OBSE informovala, že kolem poledne „ztratila kontakt“ se skupinou 11 pozorovatelů, ve které jsou dva Bulhaři, Američan, Fin, Ital, Nizozemec, Nor, Polák, Rakušan, Rus a Slovák. Skupina byla právě na cestě do Dněpropetrovska, když ji zastavila silniční kontrola v obci Marinka západně od Doněcka. OBSE dodala, že večer se podařilo spojení obnovit, když se skupina vrátila do Doněcka.

V pondělí byli na východě Ukrajiny zadrženi jiní čtyři členové mise OBSE: pozorovatelé z Estonska, Dánska, Švýcarska a Turecka. O jejich osvobození se slíbila zasadit ukrajinská vláda a k propuštění rukojmích vyzvala proruské povstalce i Moskva.