Palestinská vláda složila přísahu. Netanjahu vyzval k jejímu bojkotu

Nová palestinská vláda

Nová palestinská vláda Zdroj: ctk/ap

Palestinská vláda národní jednoty podporovaná hnutím Fatah a konkurenčním Hamasem složila v Ramalláhu na západním břehu Jordánu přísahu. Palestinským hnutím se na poslední chvíli podařilo překonat spory, které ještě pár hodin před ceremonií měly ohledně složení sedmnáctičlenného kabinetu. Izrael již dříve vyzval k bojkotu této vlády. Židovský stát a Západ označují Hamas za teroristickou organizaci.

Vytvoření vlády je důležitým krokem na cestě k ukončení sedmiletých rozporů, které mezi Fatahem prezidenta Mahmúda Abbáse a Hamasem, jež ovládá pásmo Gazy, vládly, poznamenala agentura AP.

Obě strany vyjednávaly o složení kabinetu údajně až do posledních minut před slavnostní přísahou. Hamas totiž nesouhlasil s tím, že Abbás vyloučil z vlády post ministra pro záležitosti vězňů, který má na starosti palestinské vězně v izraelských věznicích.

Jeden z představitelů Hamasu následně krátce před ceremoniálem oznámil, že se spor podařilo vyřešit údajně tím, že agenda bude spadat do pravomocí premiéra.

Mahmúd Abbás se následně nechal slyšet, že vytvoření vlády národní jednoty znamená „ukončení sporů“ mezi Palestinci. Tyto rozepře jim podle něj jen škodily. „Černá kapitola naší historie bude navždy uzavřena a nikdy se již nevrátí,“ dodal Abbás. Podobně na vytvoření kabinetu reagoval i Hamas. „Rozpory jsou za námi,“ uvedl mluvčí hnutí Samí abú Zuhrí.

Nová palestinská vláda skládá slibNová palestinská vláda skládá slib | CTK/AP/Majdi MohammedIzraelský premiér Netanjahu vyzval mezinárodní společenství, aby novou palestinskou vládu neuznávalo (foto ČTK/AP/Majdi Mohammed)

Nová vláda se skládá z technokratů a má se řídit pragmatickým politickým programem. Bude prý rovněž dodržovat závazky předchozích palestinských samospráv. Podle palestinské agentury Maan je ve vládě pět ministrů z Gazy. Premiérem je Ramí Hamdalláh, který bude rovněž zastávat funkci ministra vnitra. Místopředsedou vlády zůstává Zijád abú Amr, který je rovněž ministrem kultury. Rovněž ve funkci setrvá druhý místopředseda Muhammad Mustafá a ministr financí Šukrí Bišára.

Otazník nad ministerem zahraničí

Velké dohady panovaly ohledně ministra zahraničí Rijáda Málikího, který dosud vedl diplomacii kabinetu na západním břehu Jordánu. Hamas ho totiž odmítal. Nakonec si ale svou funkci udržel i v nové vládě národní jednoty.

Slavnostní přísaha, kterou přenášela živě televize, proběhla v Ramalláhu, který je sídlem palestinské vlády. Tři ministři z Hamasu se ceremonie nemohli zúčastnit, protože je Izrael odmítl pustit z Gazy na západní břeh, uvedla agentura Reuters.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval již v neděli mezinárodní společenství, aby novou palestinskou vládu neuznávalo. „Vyzývám všechny zodpovědné členy mezinárodního společenství, aby neuznávali vládu, jejíž součástí je Hamas,“ řekl Netanjahu před zasedáním vlády. Izraelský premiér také uvedl, že uznáním nové vlády by „posílil terorismus“, protože Hamas usiluje o zničení Izraele.

Na palestinských územích panuje od roku 2007 dvojvládí. Pásmo Gazy vede Hamas, západnímu břehu vládne Fatah. Sídlo samosprávy, která má řídit obě území, je v Ramalláhu a v jejím čele je Abbás. Hamas na rozdíl od Fatahu nechce jednat s Izraelem a v programu má boj proti němu. Zda se ho vzdá teď, když bude mít své zástupce ve vládě, není jasné.