Virus mění plány dobrodruhů. Ruší se sezona v Himálaji i na severním pólu

Zrušená sezóna v Himálaji znamená problém hlavně pro místní, pro něž představuje práce pro horolezce často jediný příjem

Zrušená sezóna v Himálaji znamená problém hlavně pro místní, pro něž představuje práce pro horolezce často jediný příjem Zdroj: ČTK

Mount Everest v Nepálu
Nepálská asociace organizátorů expedic mluví o obrovských ztrátách
Za povolení vylézt na Everest zaplatí horolezec vládě 11 tisíc dolarů, dohromady ale v zemi utratí ještě mnohem více
Mount Everest
Stavba ledové ranveje Barneo: na vybrané místo shodí ruský transportní letoun startující z Murmansku tým parašutistů a jejich materiál včetně dvou buldozerů. Mají několik dní na to, aby postavili letiště
9
Fotogalerie

Koronavirus omezuje cestování po celém světě, a to včetně těch nejextrémnějších forem. Zákazy vyhlášené Nepálem i Čínou ukončily jarní horolezeckou sezonu v Himálaji. Norské rozhodnutí uzavřít své hranice cizincům pak zastaví ty, kteří měli namířeno k severní točně. Ztráty organizátorů expedic i samotných vlád půjdou do milionů dolarů.

Jako první zrušila všechna povolení k výstupu na své velehory Čina, kde virus SARS-CoV-2 udeřil nejdříve. Následně se přidal i sousední Nepál. Vláda v Káthmándú zrušila platnost všech povolení k výstupu na období od 14. března do 30. dubna. I kdyby platnost opatření nebyla prodloužena, prakticky to znamená odvolání celé jarní horolezecké sezony v nejvyšším pohoří světa – ve druhé polovině května ji totiž ukončí monzun.

Pravděpodobně jediná expedice, která má v první polovině letošního roku šanci vystoupit na některou z himálajských osmitisícovek, je čínská výprava mířící k vrcholu Mount Everestu, na níž se restrikce Pekingu nevztahují.

Především pro nepálskou ekonomiku představuje zrušená horolezecká sezona citelnou ztrátu. Za povolení vystoupit na nejvyšší horu světa si Nepál účtuje 11 tisíc dolarů, jen Mount Everest tak do státní kasy na těchto poplatcích ročně přinese kolem 4,4 milionu dolarů. Celkové hospodářské škody jsou ale mnohem vyšší. Horolezec usilující o zdolání Everestu totiž v zemi dohromady utratí nejméně 35 tisíc dolarů, často ale i více než dvojnásobek této částky. „Finanční náklady ještě nebyly vyčísleny, ale bude to obrovská suma,“ řekl agentuře Reuters Dambar Parajuli, ředitel nepálské asociace organizátorů expedic. „Mnoho firem to nepřežije,“ poznamenal na Facebooku Lukas Furtenbach, zakladatel rakouské expediční společnosti Furtenbach Adventures.

As you well know, mountaineering is always a risky and uncertain endeavor. Many factors can affect the success of an...

Zveřejnil(a) Furtenbach Adventures dne Pátek 13. března 2020

Ještě tíživější může být výpadek příjmů pro tisíce lokálních průvodců, pro něž přestavuje doprovázení expedic drtivou většinu celoročních příjmů. „Nemají teď vůbec žádné příjmy. Prostě nic,“ řekl magazínu Time proslulý horský vůdce Apa Šerpa, který drží světový rekord v počtu výstupů na Mount Everest. „Zrušení jarní sezony zasahuje nejvíce Šerpy a kuchyňský personál z Nepálu a Tibetu,“ souhlasí Furtenbach. Jeho firma svým místním spolupracovníkům vyplatí alespoň část mezd.

Koronavirus ruší expedice i o tisíce kilometrů severněji. Už druhý rok v řadě byla odvolána krátká sezona výprav k severnímu pólu, která trvá vždy jen několik dubnových týdnů. Norská vláda totiž prakticky izolovala od okolního světa souostroví Špicberky, jehož vnitřní správu má na starosti. Norsko v reakci na pandemii zavřelo své hranice, v případě Špicberků pak platí ještě přísnější režim – kvůli omezené kapacitě místní nemocnice musí do čtrnáctidenní karantény každý, kdo přicestuje z pevniny.

Letiště v centru souostroví Longyearbyenu je přitom výchozím místem prakticky všech expedic k pólu. Probíhá odsud letecké zásobování sezonního letiště Barneo budovaného každoročně na arktickém ledu, stejnou cestou k pólu putují i expedice. Ruská zeměpisná společnost, která tábor na ledu každoročně buduje, oznámila zrušení sezony svým partnerům před několika dny. „Bylo jen otázkou času, než se to k nám dostane oficiálně. Bylo to správné rozhodnutí,“ napsal na svém blogu americký polárník Eric Larsen. „Pro moje průvodcovské podnikání to je pohroma.“

Sumy, o které průvodci přicházejí, jsou přitom podobné jako v případě vysokohorských expedic. Například klienti českého polárníka Miroslava Jakeše platí za takzvaný poslední stupeň, tedy putování na lyžích z 89 stupně severní šířky k pólu, přes 43 tisíc eur.