Pekingským letištěm otřásla exploze, zřejmě šlo o sebevražedný atentát

Výbuch na letišti v Pekingu

Výbuch na letišti v Pekingu Zdroj: ctk/ap

Silná exploze v sobotu podvečer místního času otřásla letištěm v Pekingu. Podle prvních informací, které na internetu zveřejnila státní televize, tu muž odpálil balík černého střelného prachu používaného do petard. Incident se odehrál u východu od mezinárodních příletů. Čin, jehož motiv zatím není znám, si podle čínských médií údajně nevyžádal žádné oběti. Motivem činu by podle některých médií mohl být dřívější konflikt pachatele s policií vedoucí k jeho tělesnému postižení.

Čínská státní televize CCTV upřesnila, že mužem zraněným při výbuchu byl 34letý Ťi Čung-sing z provincie Šan-tung. Na letišti odpálil podomácku vyrobené výbušné zařízení napěchované střelným prachem z petard, ale zranil jen sám sebe. Možný motiv útoku, který vypadá jako pokus o sebevražedný atentát, CCTV neupřesnila.

Fotografie, které se objevily na internetu, ukazují několik příslušníků ochranky a dalších zaměstnanců letiště, jak pomáhají komusi na zemi, a opodál leží převrácený vozík pro handicapované. Provoz na letišti se vrátil k normálu asi po hodině a půl.

Některá média poukazují na blog pod jménem pachatele, podle kterého byla exploze protestem kvůli špatnému zacházení ze strany policie. Blog naznačuje, že pachatel se dostal na kolečkové křeslo poté, co byl v roce 2005 zbit policisty. Pachatel v té době údajně bez povolení nabízel taxikářské služby. Blog byl krátce po výbuchu zablokován.

I z minulosti jsou známy případy, kdy se Číňané neschopní se domoci nápravy různých křivd uchýlili k podobným extrémním krokům včetně bombových útoků. Na letištích jsou ale díky přísným bezpečnostním opatřením podobné události vzácné.