Peníze pro Řecko: uvolnění dalších miliard se přiblížilo

"Udělali jsme pokrok," řekl šéf řecké mise MMF Poul Thomsen.

"Udělali jsme pokrok," řekl šéf řecké mise MMF Poul Thomsen.

Řecko a zástupci mezinárodních věřitelů dokončili jednání o uvolnění další části peněz ze záchranného programu. K dohodě by podle unijních a řeckých činitelů mohli dospět v pondělí před setkáním ministrů financí eurozóny. Ti by později v pondělí mohli o uvolnění další části pomoci pro zadlužené Řecko v částce 8,1 miliardy eur (210 miliard Kč) rozhodnout.

Jednání se zástupci mezinárodních věřitelů Řecka, tedy Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu (MMF), trvala skoro týden. Atény měly věřitele přesvědčit, že jsou s to plnit podmínky úvěrového programu, vzhledem k tomu, že nedodržely požadavky na reformu veřejného sektoru.

Aténám se nepodařilo splnit červnovou lhůtu na propuštění tisíců státních zaměstnanců; v sobotu však politické strany našly řešení, údajně v podobě několikaměsíčního prodloužení lhůty. Řecko doufá, že mu ministři financí eurozóny na své pondělní schůzce další díl záchranného úvěru uvolní.

Řecko již získalo 200 miliard eur

„Udělali jsme pokrok,“ řekl dnes šéf řecké mise MMF Poul Thomsen. Řecký ministr financí prohlásil, že uzavření dohody v pondělí dopoledne vidí optimisticky. Řeckou ekonomiku v posledních třech letech drží nad vodou záchranné úvěry od EU a MMF. Řecko ale výměnou za finanční pomoc muselo slíbit přísná úsporná opatření, která dále zhoršila recesi. Ta už trvá šest let. Řecko dosud získalo ze záchranných úvěrů zhruba 200 miliard eur (asi 5,2 bilionu korun), celkem by mělo obdržet 240 miliard eur. V nejbližší době budou Atény potřebovat 2,2 miliardy eur na splacení dluhopisů, které mají splatnost v srpnu.

Komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn v pátek řekl, že další splátka ze záchranného úvěru pro Řecko by mohla být vyplacena po částech. Později uvedl, že jednání s Řeckem jsou skoro u konce, Atény však musejí zvýšit úsilí, aby sliby týkající se reforem splnily.