Pokud příměří selže, požádá Porošenko o nový summit EU

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajina požádá o svolání mimořádného summitu Evropské unie, pokud v neděli v Donbasu nezavládne klid zbraní. Maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi to v Kyjevě řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ukrajina podle něj v tomto ohledu doufá v podporu Maďarska.

Orbán Kyjev navštívil jen několik dní před svým jednáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který je příští týden v úterý očekáván v Budapešti. V Kyjevě maďarský premiér Porošenkovi řekl, že Maďarsko význam zastavení palby a plnění čtvrtečních minských ujednání chápe.

Na klidu zbraní, který má na východě Ukrajiny vstoupit v platnost v noci na neděli, se na maratonském summitu v běloruském Minsku dohodli spolu s Putinem a Porošenkem německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Prohlášení o příměří podepsali vůdci doněckých a luhanských povstalců Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij.

Porošenko v pátek Orbánovi řekl, že Merkelová a Hollande v Minsku nejednali jen za své země. „Pokud příměří v noci na neděli nebude, požádáme o svolání mimořádné schůze Evropské rady. Angela Merkelová a François Hollande na jednání v Minsku nezastupovali jen Německo a Francii, mají mandát celé Evropské unie,“ zdůraznil ukrajinský prezident.