Poláky čekají předvolební spoty

Polský ústavní soud rozhodl, že část nového volebního zákona je v rozporu se základní normou. Napadl mimo jiné pasáž, která hovoří o omezení protředků předvolebního boje, kupříkladu billboardů. Verdikt soudu je považován za právní porážku Občanské platformy premiéra Donalda Tuska a vítězství opozičního Práva a spravedlnosti (PiS) Jarosława Kaczyńského.

V rozporu s ústavou je mimo jiné odstavec o dvoudenních parlamentních a prezidentských volbách – musejí se konat v jeden den. Netýká se to ale rozhodování o složení lokálních vlád a Evropského parlamentu. Soud se rovněž postavil proti zákazu lákat během předvolební kampaně voliče prostřednictvím velkorozměrných plakátů.

Podle zákona, který zákonodárci schválili před několika měsíci, by si politické subjekty ani nemohly platit čas ve sdělovacích prostředcích. Musely by vystačit pouze s bezplatným prostorem tak, jak jej vymezuje zákon. Soudci došli k závěru, že by toto opatření porušovalo jedno ze základních práv – svobodu vyjadřování.

„Škoda těch peněz, které zase všichni utratí za billboardy a spoty,“ reagoval na výrok soudu premiér. Dodal, že tyto agresivní formy propagandy lidem spíše otravují život, než aby objasnily cokoli z volebních programů stran. PiS naopak při stížnosti argumentovala tím, že platfoma by byla ve výhodě, protože se těší většímu zájmu médií.

Odborníci míní, že verdikt je výhodný pro velké a bohaté strany, kterými jsou jak platforma, tak PiS.