Polská armáda chystá výrazný přesun ze západu na východ země

polská armáda

polská armáda Zdroj: Profimedia.cz

Polsko od základu mění historicky danou orientaci armády. Západ už nepředstavuje riziko, ministr obrany Tomasz Siemoniak proto nařídil přesun tisíců vojáků k východní hranici země.

„Geopolitická situace se změnila, máme tu největší bezpečnostní krizi od studené války a musíme z toho vyvodit závěry,“ řekl agentuře AP Siemoniak. Podle něj nejde o „nervózní nebo radikální krok“. Jednotky na východě Polska ale musí být kvůli současnému „stavu ohrožení“ efektivnější.

Posílení čeká přinejmenším tři vojenské základny na východě země. Do roku 2017 má být jejich obsazení stoupne ze současných 30 procent na 90 procent. Na východ se s vojáky přesune i více vojenské techniky.

Většina ze 120 tisíc polských vojáků nyní slouží v základnách na západě země. Toto rozmístění sil je pozůstatkem z časů studené války, kdy Polsko za svého nepřítele považovalo NATO.

Siemoniak nedávno rozhlasové stanici RMF řekl, že Polsko je připraveno Ukrajině dodávat zbraně, pokud o ně Kyjev projeví zájem. Dodal, že polská armáda již Ukrajině darovala například neprůstřelné vesty a helmy.