Polská nezaměstnanost dál klesá, pomohli zahraniční investoři

Panorama Varšavy

Panorama Varšavy Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Míra nezaměstnanosti v Polsku v květnu pokračovala ve výrazném poklesu a sestoupila na 9,2 procenta, nejnižší úroveň za téměř osm let. Už v dubnu tento ukazatel klesl na 9,5 procenta z deseti procent v březnu. Polsko zaznamenalo nejnižší míru nezaměstnanosti od svržení komunismu v říjnu 2008 na 8,8 procenta.

Letošní prudký pokles nezaměstnanosti zčásti odráží vlnu zájmu nadnárodních společností o založení a rozvoj aktivit v největší ekonomice východní části Evropské unie, uvedla agentura Reuters. Aktivity společností jako Credit Suisse nebo Amazon vedou vedle snižování míry nezaměstnanosti i ke zvyšování mezd.

Pokles míry nezaměstnanosti bude zřejmě pokračovat a tento ukazatel do konce roku klesne pod devět procent, uvedla ministryně práce Elžbieta Rafalská. „Další měsíc jednociferné nezaměstnanosti a zlepšování situace na trhu práce jsou jasnými signály toho, že tomuto trhu začínají dominovat zaměstnanci,“ řekla Rafalská.

Nominální mzdy u soukromých firem minulý měsíc meziročně vzrostly o 4,6 procenta. Po započítání poklesu spotřebitelských cen to znamená reálné zvýšení o více než pět procent.

Statistický úřad minulý měsíc oznámil, že ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o tři procenta. Tempo hospodářského růstu ale zpomalilo ze 4,3 procenta v závěru loňského roku.