Porošenko chce prodat svoji ruskou čokoládovnu, nemá ale kupce

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se snaží prodat svou čokoládovnu Rošen v ruském městě Lipeck. Podnik má ale mnohamilionové dluhy na daních a ruští investoři o něj proto nejeví zájem, uvedla dnes server ruské státní televize RT. Prodej svých podnikatelských aktivit Porošenko sliboval už během prezidentské kampaně.

„Kupce pro svůj závod v Lipecku (Porošenko) hledá velmi aktivně a za pomoci profesionálních zprostředkovatelů. Je třeba mít na paměti, že daňové úřady závod opakovaně uzavřely a že je to nyní v Rusku pro mnohé zájemce komplikovaný majetek,“ cituje RT šéfa Porošenkovy kanceláře Borise Ložkina.

Porošenko při zvolení do prezidentské funkce sliboval, že prodá veškeré podnikatelské aktivity s výjimkou své ukrajinské televize, zatím tak ale neučinil. Podle Ložkina je Porošenkovo rozhodnutí prodat závod v Lipecku konečné a jeho realizace je pouze otázkou času. Daňové dluhy závodu v Lipecku podle RT dosahují 779 milionů rublů (téměř 276 milionů korun).

Čokoládovna Rošen, jejíž název je odvozen od prezidentova příjmení Porošenko, vyrábí 450 tisíc tun čokolády ročně. Patří mezi největší čokoládovny na světě. Šéf Rošenu Vjačeslav Moskalevskij loni v květnu řekl agentuře Bloomberg, že Porošenko odhadl hodnotu podniku na tři miliardy dolarů (72 miliard korun).

Závod v Lipecku