Porošenko: Útočné akce povstalců se podařilo zastavit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Útočné akce povstalců se na východě Ukrajiny podařilo zastavit, ukrajinská armáda stáhla z fronty rozhodující část těžkých zbraní a značnou část odsunuli i povstalci. V televizním projevu to prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Na východě země nicméně od poloviny února, kdy bylo vyhlášeno příměří, zahynulo podle jeho slov 64 ukrajinských vojáků; o ztrátách na straně povstalců se prezident nezmínil.

„Příměří platí, nebo taky neplatí, záleží na úhlu pohledu. Dnes ale nepochybně můžeme konstatovat, že útočné akce agresora se nám podařilo zastavit,“ řekl Porošenko. „Lví podíl raketových systémů a těžkého dělostřelectva ukrajinská armáda (z fronty) stáhla. Jsme také svědky toho, že značnou část odsunuli i povstalci,“ konstatoval.

Po dosažení dohody o řešení ukrajinské krize v polovině února Porošenko třikrát telefonicky jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Besedy trvaly vždy přes dvě hodiny a týkaly se jak dodržování minských dohod nebo energetické bezpečnosti, tak i osudu (ukrajinské letkyně vězněné v Rusku) Naděždy Savčenkové nebo působení mise evropských pozorovatelů,“ řekl ukrajinský prezident.

Oznámil, že od dubnového zahájení ozbrojené konfrontace v Donbasu zahynulo 1232 ukrajinských vojáků, 99 policistů, 132 příslušníků Národní gardy, 63 pohraničníků a sedm agentů tajné služby SBU. Mezi mrtvými je i 16 pracovníků státní záchranářské služby.

Ukrajina neodveze veškerou těžkou techniku

Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Andrij Lysenko novinářům v Kyjevě řekl, že Ukrajina nevyveze z linie fronty veškerou těžkou bojovou techniku, dokud povstalci nedokážou, že se zachovali stejně. Separatisté zase obvinili Kyjev, že zbraně odsunuté z fronty může vrátit na místo jen během několika málo hodin.

„Čekáme, až nepřítel dokáže, že skutečně vyvezl všechny těžké zbraně do určených regionů,“ řekl Lysenko. Odvolal se přitom na text minské dohody z poloviny února, který oběma stranám ukládá stažení zbraní do vzdálenosti nejméně 70 kilometrů od linie palebného dotyku.

Kyjev podle Lysenka ve stahování těžkých zbraní pokračuje, zatím ukončil jeho čtyři územně omezené etapy. Všechny zbraně ale z fronty odvezeny nebudou, protože armáda nemá jistotu, že povstalci minské dohody plní, řekl mluvčí.

Povstalci: Stahování techniky ukrajinská armáda jen předstírá

Představitel vzbouřenců Eduard Basurin v Doněcku řekl, že povstalecké jednotky už z fronty odvezly veškerou těžkou vojenskou techniku a dokonce i zbraně, jejichž odsun minské dohody neukládají. Basurin naopak obvinil armádu, že stahování zbraní jen předstírá. „Veškerá jejich technika se nachází jen 20 až 30 kilometrů od fronty a do boje může být znovu nasazena během pár hodin,“ prohlásil povstalecký mluvčí.

Stahování zbraní má kontrolovat mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která má na východě Ukrajiny k dispozici zhruba 500 pozorovatelů. Možnosti mise jsou ale podle jejích představitelů omezené, protože OBSE nemá dostatek informací o počtech stahovaných zbraní, o trasách odsunu ani o místech konečné dislokace.