Povstalci zajali 16 ukrajinských vojáků, jednoho z nich vystavili lynči

Povstalecký "prezident" z východu Ukrajiny Alexandr Zacharčenko

Povstalecký "prezident" z východu Ukrajiny Alexandr Zacharčenko Zdroj: ctk/AP

Separatisté při útoku na doněcké letiště zajali 16 ukrajinských vojáků, o jejichž osvobození nyní se vzbouřenci jedná generální štáb ukrajinské armády. Podle ruských i některých ukrajinských zdrojů povstalci letiště ovládli. Kyjev potvrdil ztrátu klíčového nového terminálu.

Někteří ukrajinští novináři z míst bojů informovali, že do zajetí padl i velitel ukrajinské letištní obrany. Řada zajatých je údajně zraněna. V ukrajinských médiích se objevují výzvy k potrestání generálů, kteří prý obranné boje v letištním areálu nezvládli. Terčem kritiky je zejména náčelník generálního štábu Viktor Muženko.

Podle odpolední informace mluvčího protipovstalecké operace Andrije Lysenka drží vojáci v areálu letiště pouze startovací dráhu a hasičskou zbrojnici. Žádný další objekt se už nehodí k vojenskému využití, a armáda se proto rozhodla prostor opustit, řekl Lysenko.

Dav zajatce málem ubil

Žádné slitování nehodlá mít s ukrajinskými zajatci šéf doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko. „Nemohl jsem je bohužel všechny postřílet,“ řekl dnes na tiskové konferenci v Doněcku.

„Vyženu je ale na místo, kde dnes umírali lidé. Půjdou pěšky z letiště až na tramvajovou zastávku, kde budou prosit za odpuštění,“ řekl s odvoláním na minometné ostřelování zastávky, při němž zahynulo 13 lidí. Povstalci z jejich smrti obviňují ukrajinskou armádu, podle ukrajinského velení byl útok dílem vzbouřenců.

Zacharčenko později svou hrozbu splnil. Na zastávku, kde našlo smrt 13 civilistů, přivlekli ozbrojenci spoutaného ukrajinského vojáka, kterého na místě očekávaly ruské televizní štáby a desítky rozhořčených lidí.

Dav se pokusil zajatce lynčovat, lidé do něj kopali a bili ho pěstmi. Ozbrojenci ho jen s obtížemi dopravili do přistaveného vozidla. Míjeli přitom na zemi ležící mrtvá těla obětí dnešního minometného útoku.

Výměna padlých

Zacharčenko oznámil, že se dobrovolně rozhodl odevzdat Kyjevu tři zadržené vojáky a těla jejich osmi mrtvých druhů. Své mrtvé dostali od velitelů ukrajinských jednotek i separatisté. Výměna se podle agentury Unian odehrála na doněckém železničním nádraží.