Před sídlem italské vlády se střílelo. Ve chvíli, kdy skládal přísahu nový kabinet

Enrico Letta

Enrico Letta Zdroj: reuters

Na frekventovaném náměstí před sídlem italské vlády dnes dopoledne útočník s pistolí začal pálit na policisty a dva z nich zranil. Lehké zranění utrpěla také těhotná žena. Informovala o tom italská média. Střelec byl okamžitě zatčen. K incidentu došlo ve chvíli, kdy v prezidentském paláci skládala přísahu nová italská vláda premiéra Enrika Letty.

Před palácem Chigi v centru Říma, kde sídlí vláda a její premiér, byly dopoledne stovky lidí, včetně turistů. Podle svědků tam útočník v obleku a kravatě náhle vytáhl zbraň a začal ze vzdálenosti asi pěti metrů pálit po policistech. Ti střelbu opětovali a střelce, který se vydal na útěk, prakticky okamžitě zatkli. Na místě vypukla panika.

Jednoho z příslušníků polovojenské policie (carabinieri) zasáhla kulka do nohy, druhého do krku. Zranění jsou vážná, policisté ale nejsou v ohrožení života. Jedna ze střel lehce zranila těhotnou ženu, která se na místě procházela s rodinou. Zraněný je i pachatel.

Policie uvedla, že střelcem byl 48letý muž ze severní Itálie, velmi pravděpodobně duševně nemocný. Při zatýkání ale působil klidně a byl zcela při smyslech, uvedla agentura ANSA. O jeho motivech zatím není nic známo a není ani jasné, zda měl čin nějakou souvislost s nástupem nové vlády.

Starosta Říma Gianni Alemanno nicméně novinářům řekl, že politická krize posledních měsíců rozhodně mohla způsobit určité napětí ve společnosti. Palác Chigi je od prezidentského paláce, kde nová vláda skládala přísahu, vzdálen asi kilometr. Policie prostranství před oběma paláci vyklidila.