Předseda ukrajinského parlamentu míří do čela vlády

Předseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman

Předseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman Zdroj: CTK

V ukrajinském parlamentu se rýsuje shoda ohledně složení nového kabinetu, sdělil předseda poslanecké skupiny Bloku Petra Porošenka (BPP) Jurij Lucenko. Poslanci budou nicméně pokračovat v konzultacích i dnes a hlasování o nové vládě se čeká ve čtvrtek, uvedl předseda parlamentu a pravděpodobný příští premiér Volodymyr Hrojsman.

Lucenko neupřesnil, na jakém vládním složení se koaliční poslanci dohodli. Předpokládá se ale, že do čela kabinetu se postaví současný předseda jednokomorového parlamentu Hrojsman. Jeho nynější post by měl zaujmout dosavadní šéf ukrajinské Bezpečnostní rady Andrij Parubij.

„Myslím, že dnes budou spolu poslanci debatovat, budou se konat různá setkání a bude se konat schůzka koalice, abychom zítra (ve čtvrtek) mohli o nové vládě hlasovat,“ řekl Hrojsman podle agentury AFP.

Potvrdil, že v noci politici dospěli k „formátu, který by mohl být přijatelný pro všechny a který je zodpovědný a mohl by vyvést zemi z krize“.

Dosavadní předseda ukrajinské vlády Arsenij Jaceňuk rezignoval na svou funkci v neděli. Jeho vláda ztratila už dříve parlamentní podporu, když z vládní koalice odstoupily strany Vlast a Svépomoc a ve vládě zůstaly jen dvě strany, BPP a Lidová fronta (LF) odstupujícího premiéra Jaceňuka.

Poslanci ale nedokázali získat dostatek hlasů pro odvolání Jaceňukovy vlády, přestože kabinet fungoval bez většinové podpory.