Premiér Ukrajiny: Federalizace by vedla k panování „malých Janukovyčů“

Premiér ukrajiny Arsenij Jaceňuk

Premiér ukrajiny Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Federální uspořádání by na Ukrajině vedlo k rozdělení země na panství mnoha „malých Janukovyčů“. Prohlásil to premiér Arsenij Jaceňuk, který tak odmítl návrh Ruska a východoukrajinských regionů, aby součástí chystané reformy ukrajinské ústavy bylo i zrušení unitárního státu a federativní uspořádání. „Do ničeho takového nepůjdeme,“ řekl premiér.

„Ne všichni pochopili, že federalizace může vést k tomu, že místo jednoho Viktora Janukovyče budeme mít mnoho 'malých Janukovyčů' v každé z oblastí. Tomu se chceme vyhnout,“ řekl premiér s odkazem na osobu vypuzeného prezidenta, který se v ruském exilu ukrývá před ukrajinským zatykačem.

Vláda podle Jaceňuka místo federalizace půjde cestou decentralizace a posílení pravomocí regionů. V oblastech chce vláda zrušit institut gubernátorů dosazených z Kyjeva a nahradit je chce oblastními radami s autonomní výkonnou pravomocí.

Problém Krymu nemá rychlé řešení

Na stabilizaci ekonomiky bude Ukrajina potřebovat dva roky, předpověděl Jaceňuk. Připustil ale, že v současné době země čelí velmi vážným výzvám včetně okupace Krymu. „Problém Krymu nemá rychlé a jednoduché řešení,“ zdůraznil premiér.

Mezi proruskými radikály, kteří od minulého týdne okupují administrativní budovy v Doněcku a Luhansku, Jaceňukův projev velký ohlas neměl. Představitelé takzvané Doněcké lidové republiky dnes vyhlásili neposlušnost kyjevské vládě. Jaceňukův kabinet označili za vojenskou juntu, s níž nebudou jednat. Doněčtí vzbouřenci prý nejprve chtějí dosáhnout autonomie v rámci federální Ukrajiny, a pak uplatnit právo na sebeurčení.

Jazykový zákon země nezruší

Jaceňuk na setkání s představiteli místní samosprávy v Doněcku řekl, že jazykový zákon, který zaručuje právo využívat regionální jazyk v oblastech s nejméně desetiprocentním podílem menšinové populace, nebude na Ukrajině zrušen. „Ruský jazyk nebude nikdy nikdo omezovat, nikdo nezkrátí právo hovořit na Ukrajině rusky,“ zdůraznil Jaceňuk.

Po únorovém převratu ukrajinský parlament odhlasoval zrušení jazykového zákona, ale rozhodnutí nevstoupilo v platnost, protože úřadující prezident Oleksandr Turčynov ho nepodepsal. Přesto krok poslanců posílil obavy ukrajinských Rusů, Maďarů a Rumunů o zachování jejich národních a jazykových práv. Stal se zároveň bezmála hlavním argumentem Ruska při kritice vnitropolitických poměrů na Ukrajině.

Oligarcha je proti odtržení

Jaceňuk se dnes v Doněcku rovněž setkal s nejbohatším ukrajinským podnikatelem Rinatem Achmetovem. Oligarcha, jehož majetek časopis Forbes odhaduje na 16 miliard dolarů, se vyslovil pro širokou autonomii východních regionů, ale proti jejich odtržení či připojení k Rusku.

„Lidé jsou pro decentralizaci, ale Donbas je součástí Ukrajiny,“ řekl Achmetov. Východoukrajinská uhelná pánev Donbas s centrem v Doněcku je hlavním průmyslovým regionem Ukrajiny s asi osmi miliony obyvatel, z nichž polovinu tvoří Rusové. Převládajícím jazykem je tu ruština.